Evenimentul Zilei > Actualitate > Descoperire importantă pentru omenire. Ce au găsit savanții în mijlocul Lunii
Descoperire importantă pentru omenire. Ce au găsit savanții în mijlocul Lunii

Descoperire importantă pentru omenire. Ce au găsit savanții în mijlocul Lunii

Un studiu publicat luni, 24 iulie, în revista Nature Geoscience arată că interiorul Lunii ar putea ascunde rezerve importante de apă.

Descoperirea este importantă în contextul în care omenirea ar putea coloniza sistemul solar într-un viitor nu foarte îndepărtat, iar satelitul natural al Pământului ar putea fi un avanpost-cheie în această "evadare" de pe Terra.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că Luna poate ascunde cantități mari de apă după ce au studiat erupțiile unor vulcani lunari. Aproape fiecare probă analizată conține și apă, scrie realitatea.net.

Savanții de la Brown University au folosit date din satelit pentru a analiza depozitele vulcanice lunare. Magma asociată cu erupțiile  vulcanice a ajuns pe suprafața Lunii fiind adusă de la mari adâncimi.

"Am observat apă în aceste depozite care acum sunt la suprafață, dar ele sunt rezultatul magmei venite din interiorul Lunii", a explicat Ralph Milliken, prof. geolog la Brown University. "Deoarece urmele de magmă conțin apă, este foarte posibil ca și interiorul Lunii să conțină apă", a mai spus conducătorul proiectului de cercetare.

Studii anterioare au descoperit urme de apă în regiunile polare întunecate ale Lunii, însă acestea proveneau cel mai probabil de la vânturile solare, potrivit lui Ralph Milliken.

Studiul coordonat de acesta sugerează că apa a apărut pe Lună foarte devreme în procesul de formare a corpului ceresc, înainte chiar de a se fi solidificat total.

"Studiul nostru arată că aproape toate depozitele pyroclastice (vulcanice) conțin apă, ceea ce ne face să credem că este o caracteristică comună a magmei care provine din interiorul corpului ceresc. Asta înseamnă că aproape tot învelișul lunii poate fi umed", a mai spus savantul de la Brown University.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: