Evenimentul Zilei > International > Descoperire importantă despre planeta Marte
Descoperire importantă despre planeta Marte

Descoperire importantă despre planeta Marte

Oamenii de știință, au stabilit că, în trecut, planeta Martea avut râuri, mări, poate cgiar și un ocean. Dar, din motive necunoscute, apa a dispărut total de pe planeta vecină.

Este acceptat la scară largă faptul că pe Planeta Roşie a existat în trecut apă din abundenţă sub formă lichidă, în lacuri, râuri şi poate chiar un vast ocean care acoperea cea mai mare parte din câmpiile din nordul planetei. Însă această apă lichidă a dispărut fără să se ştie, cu adevărat, de ce sau cum.

William Rapin de la California Institute of Technology din Statele Unite şi colaboratorii săi au studiat date colectate în 2017 de roverul american Curiosity din craterul Gale, cu o vechime de aproximativ 3,5 miliarde de ani.

„A fost un moment crucial din istoria planetei Marte. Ştim că în această perioadă mediul de pe planeta Marte s-a schimbat radical. Atmosfera sa a fost erodată activ de vântul solar”, a declarat William Rapin. „Suntem convinşi că acest lucru a modificat profund climatul’, a mai afirmat cercetătorul.

Cu toate acestea, analiza a sute de metri de straturi geologice distincte efectuate în craterul Gale arată prezenţa intermitentă a depunerilor de sare în roca sedimentară. sugerând existenţa unor perioade de evaporare puternică a apei în acea perioadă.

„Descoperim o realitate a fluctuaţiilor climatice, între perioade umede şi cele uscate, care ne informează în legătură cu tipurile de ioni disponibile în apa lichidă care a curs la suprafaţă, precum şi despre tipul de modificări ale mediului cu care viaţa ar fi trebuit să se confrunte dacă ar fi existat pe Marte la vremea respectivă”, a concluzionat William Rapin

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: