Evenimentul Zilei > International > Descoperire epocală. Mistere elucidate de paleontologi. Fosilele unor balene patrupede au fost găsite în Peru
Descoperire epocală.  Mistere elucidate de paleontologi. Fosilele unor balene patrupede au fost găsite în Peru

Descoperire epocală. Mistere elucidate de paleontologi. Fosilele unor balene patrupede au fost găsite în Peru

Într-o regiune de coastă din Peru, paleontologii au facut o descoperire epocală. Fosilele unui animal amfibiu şi patruped, pe care oamenii de ştiinţă îl consideră ca fiind strămoşul balenelor şi delfinilor de azi au fost găsite într-o stare excelentă de conservare. Până în prezent paleontologii nu au găsit veriga lipsă care să elucudeze misterul, si anume, cum animale marine, precum balenele şi delfinii nasc pui vii şi îi alăptează.

Paleontologii au descoperit şi în America de Nord fosile parţiale, datând din urmă cu 41,2 milioane de ani, care sugerează că cetaceele din acea epocă şi-au pierdut capacitatea de a se ridica şi de merge pe uscat, potrivit agerpres.ro

 

Din cunoştinţele cercetătorilor, strămoşii balenelor şi ai delfinilor au trăit acum 50 de milioane de ani. Locul fixat de specialiţi unde aceste mamifere vieţuiau a fost în zona unde astăzi există India şi Pakistan.

Scheletul a fost găsit la 1 kilometru de coasta pacifică, în Playa Media Luna, localitate aflată la 250 de kilometri sud faţă de Lima.

Prin săpături, cercetătorii au descoperit mandibula, dinţi, vertebre, coaste, părţi din oasele membrelor superioare şi inferioare şi chiar oasele degetelor acestui mamifer care erau, fără îndoială, palmate.

Potrivit anatomiei sale, oamenii de ştiinţă consideră că acest cetaceu, cu o lungime de aproximativ patru metri, putea să meargă pe uscat şi să înoate în mare.

 

"O parte a vertebrelor cozii arată similarităţi cu cele ale mamiferelor semi-acvatice actuale, precum vidrele. Avem de-a face deci cu un animal care începuse să îşi utilizeze tot mai mult coada pentru a înota, fapt care îl diferenţiază de exemplarele mai vechi din India şi Pakistan", arată un cercetător.

Deşi balena din Peru putea să înoate ca o vidră, cercetătorii au formulat ipoteza potrivit căreia aceasta a traversat fără îndoială Oceanul Atlantic între coasta vestică a Africii şi America de Sud, continente care erau de două ori mai apropiate decât sunt în prezent, iar curentul est-vest din epocă ar fi ajutat-o în acea călătorie.

Acest fapt ar elimina ipoteza potrivit căreia balenele ar fi ajuns în America venind dinspre nord, pe lângă Groenlanda.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: