Evenimentul Zilei > Politica > Deputatul PNL Andreea Paul solicită audierea conducerii BNR pe tema creșterii cursului leu/ franc elvețian
Deputatul PNL Andreea Paul solicită audierea conducerii BNR pe tema creșterii cursului leu/ franc elvețian

Deputatul PNL Andreea Paul solicită audierea conducerii BNR pe tema creșterii cursului leu/ franc elvețian

Deputatul Andreea Paul, prim-vicepreşedinte PNL, solicită audierea reprezentanţilor BNR şi a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, pentru un punct de vedere şi soluţii concrete în sprijinul românilor afectaţi de creşterea cursului leu/franc elveţian.

"Situaţia financiară a numeroşi români care au contractat credite în franci elveţieni este grav ameninţată după ce Banca Naţională de la Berna a decis să renunţe la plafonul cursului de schimb al monedei elveţiene. La Bucureşti, decizia a urcat imediat cursul oficial al francului elveţian până la nivelul record de 4,32 lei, în creştere cu 15% faţă de ziua precedentă, 14 ianuarie 2014. Concret, la o rată de 100 de franci elveţieni, de pildă, românul se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de pâini sau a peste 11 litri de benzină, în urma unei mişcări pur artificiale a cursului de schimb. Parlamentul României şi BNR au datoria de a nu rămâne indiferente fată de această situaţie şi, mai ales, faţă de pericolele financiare la care sunt expuşi românii îndatoraţi în franci elveţieni", afirmă Andreea Paul într-un comunicat citat de Agerpres. .

Deputatul PNL adaugă că "situaţia impune un răspuns urgent pentru că evoluţia francului riscă să arunce debitorii cei mai vulnerabili în stradă".

"Conform datelor BNR, peste 4% din ratele românilor sunt exprimate în franci elveţieni, în timp ce rata creditelor neperformante totale este de 15%. În această situaţie, cer audierea urgentă a reprezentanţilor BNR şi a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, pentru un punct de vedere şi soluţii concrete în sprijinul românilor afectaţi, în concordanţă cu regulile europene şi cu un sistem bancar sănătos", adaugă Andreea Paul.

Deputatul PNL spune că solicitarea se impune având în vedere că două proiecte de lege care vizează completarea OUG nr. 50/ 2010 privind contractele pentru consumatori sunt tergiversate în dezbaterea parlamentară în urma poziţiei BNR.

"Interpelarea din 27 noiembrie 2013, pe aceeaşi temă, pe care am adresat-o în scris, din Parlament, guvernatorului Isărescu, a rămas fără răspuns. Acum 14 luni ceream conducerii Băncii Naţionale să prezinte situaţia concretă a creditelor românilor în franci elveţieni, precum şi soluţiile preconizate de BNR pentru sprijinirea celor puternic afectaţi de aprecierea monedei elveţiene", afirmă Andreea Paul.

Deputatul PNL dă ca exemplu Franţa, ţară care, pentru a sprijini debitorii, "a interzis creditele în franci elveţieni în 2013, iar Ungaria a stabilit un curs fix pentru forintul raportat la francul elveţian la care s-au rambursat ratele în perioada 2011-2014".

"În România, Tribunalul Galaţi a dat câştig de cauză debitorului, anul trecut, şi a decis conversia creditului la cursul din data acordării, la care se poate adăuga o devalorizare de maximum 10%. Fără a susţine vreuna dintre aceste abordări, mă întreb dacă putem agrea un mecanism de sprijin pentru cei afectaţi de calamităţile financiare, similar cu cele existente în agricultură", mai afirmă Andreea Paul.