Evenimentul Zilei > Politica > Deputații au votat prelungirea activității Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. Cine s-a OPUS
Deputații au votat prelungirea activității Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. Cine s-a OPUS

Deputații au votat prelungirea activității Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. Cine s-a OPUS

Deputații au decis, astăzi, ca şedinţele Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 să se desfăşoare în perioada 1 iulie - 1 septembrie.

Propunerea a fost adoptată cu 207 voturi „pentru”, 101 „împotrivă” şi 12 abţineri.

Parlamentarii PNL şi PMP au anunţat că se opun ca această Comisie să aibă activitate şi pe timpul vacanţei parlamentare.

„PNL nu susţine prelungirea termenului de funcţionare a acestei pseudo comisii de anchetă. Parchetul General a clasat acest dosar, alegerile au fost încheiate, au produs efect, au fost validate de Curtea Constituţională. Am spus de la bun început că această comisie de anchetă nu are niciun fel de necesitate şi este doar o fumigenă pentru a mai distrage atenţia opiniei publice de la lucruri importante. Mă uit la colegii care în momentul de faţă au majoritatea parlamentară. România a trecut în ultimele două săptămâni printr-o criză total nejustificată. Un guvern PSD a fost dat jos de o majoritate PSD, au avut loc nişte răfuieli politice prin instituţii ale statului. Această comisie de anchetă continuă această logică politică prin care prin instituţia Parlamentului practic se urmăresc diverse răfuieli politice fără niciun rezultat”, a spus liderul deputaților liberali, RalucaTurcan.

Deputatul PMP, Robert Turcescu, a declarat că parlamentarii formațiunii nu vor vota pentru prelungirea activității Comisiei.

„Nu despre adevăr vorbim atunci când participăm la aceste şedinţe. De multe ori şedinţele acestei comisii de anchetă sunt încărcate de penibil. (…) Am văzut întrebări despre chestiuni pe care le poate afla toată lumea numai dacă face o căutare pe Google, prin urmare grupul parlamentar al PMP nu va vota pentru prelungirea termenului de funcţionare pentru această comisie, pentru că am ascultat SF-urile domnului Cătălin Voicu, am aflat cum arată mobila din sufrageria domnului Oprea, nu am aflat însă nimic în plus despre ce s-a întâmplat în 2009, mai ales că rezultatul a fost foarte clar: Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale din 2009 şi asta ştim că v-a enervat pe foarte mulţi dintre dumneavoastră”, a precizat Turcescu.

Birourile permanente reunite au aprobat, în urmă cu două săptămâni, prelungirea cu 60 de zile a activităţii Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. 

Senatorul PMP, Traian Băsescu, a avut trei propuneri pe care le-a făcut de la tribuna plenului reunit de miercuri al Parlamentului cu privire la suplimentarea subiectelor de investigat de către Comisia de anchetă a alegerilor din 2009.