Evenimentul Zilei > International > Deputații europeni au un amendament împotriva Bulgariei în disputa sa cu Skopje
Deputații europeni au un amendament împotriva Bulgariei în disputa sa cu Skopje

Deputații europeni au un amendament împotriva Bulgariei în disputa sa cu Skopje

Socialiști europeni de vază sunt coautori ai unui amendament la o rezoluție a Parlamentului European care ține cu Skopje și condamnă Bulgaria în legătură cu veto-ul său pentru începerea negocierilor de aderare ale Macedoniei de Nord, informează euractiv.

Socialiști europeni de vază sunt coautori ai unui amendament la o rezoluție a Parlamentului European care ține cu Skopje și condamnă Bulgaria în legătură cu veto-ul său pentru începerea negocierilor de aderare ale Macedoniei de Nord, informează euractiv.  Socialiștii Tanja Fajon (Slovenia), Tonino Pikula (Croația), Marek Belka (Polonia) și Andreas Schieder (Austria), precum și Tineke Strik (Olanda) sunt autorii unui amendament criminal care ar putea schimba sensul unei rezoluții a Parlamentului European, care are scopul de a aduce Skopje pe drumul cel bun spre aderarea la Uniunea Europeană. Autorul proiectului de rezoluție este Ilhan Kucuk (Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți).

Amendamentul condamnă pozițiile autorităților bulgare și sprijină „răspunsul matur și echilibrat” al lui Skopje. Textul are următorul conținut: „(Parlamentul European) condamnă declarațiile provocatoare recente ale funcționarilor de stat bulgari cu privire la aspecte istorice legate de Macedonia de Nord, care contravin spiritului Tratatului privind relațiile de bună vecinătate cu Bulgaria; face apel la autoritățile bulgare să se abțină de la astfel de declarații, în ciuda campaniei electorale în curs în Bulgaria; salută răspunsul matur și echilibrat la aceste provocări al oficialilor guvernamentali din Macedonia de Nord”. Este fără precedent ca o rezoluție a PE să condamne un stat membru, în timp ce sprijină o țară din afara Uniunii Europene.

EURACTIV Bulgaria a vorbit cu Petăr Vitanov, liderul Grupului socialiștilor bulgari din PE. El a spus că europarlamentarii socialiști bulgari nu vor sprijini amendamentul și că nu aceasta este poziția Grupului socialist din PE. Vitanov a mai spus că va clarifica poziția Bulgariei la o reuniune a Grupului socialist în Parlamentul European. Potrivit acestuia, amendamentul vizează retorica liderului VMRO și viceprim-ministru Krasimir Karakachanov, dar este totuși „unilaterală”.

Este adevărat că autoritățile bulgare nu au reușit să obțină spriji, nicin înțelegere în cadrul UE pentru veto-ul lor împotriva inițierii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord. Acest lucru este în mod evident adevărat atât la nivel interguvernamental, cât și în Parlamentul European, unde până acum nu s-au făcut încercări pentru a explica poziția Bulgariei – nici de către partidul de guvernământ, nici de opoziție, care sunt unite în această privință. Vicepreședintele bulgar Iliana Iotova a comentat aspru situația cu o postare pe Facebook: Este fără precedent ca un astfel de document să conțină un reproș către un actual stat membru.

Fac apel la foștii mei colegi din Grupul socialiștilor și democraților din Parlamentul European să retragă amendamentul, spune Iotova. Discursul urii și declarațiile provocatoare, precum și suprimarea drepturilor persoanelor cu identitate bulgară sunt o marcă înregistrată a Republicii Macedonia de Nord, a spus ea ferm.

Amendamentul pregătit confirmă încă o dată omisiunea statului bulgar în a explica partenerilor săi europeni poziția sa cu privire la Republica Macedonia de Nord. Buna vecinătate nu înseamnă doar eliminarea disputelor din trecut, ci și comportamentul în prezent, precum și protejarea cetățenilor cu conștiință apartenenței la identitatea bulgară. Un exemplu concret din ultimele zile este scandalul cu reprezentantul Skopie la concursul muzical „Eurovision” din cauza identității sale bulgare și a simpatiilor față de Bulgaria, a adăugat vicepreședintele bulgar.