Evenimentul Zilei > Politica > Deputații au votat în unanimitate reorganizarea DIICOT făcută de ministrul Raluca Prună
Deputații au votat în unanimitate reorganizarea DIICOT făcută de ministrul Raluca Prună

Deputații au votat în unanimitate reorganizarea DIICOT făcută de ministrul Raluca Prună

Camera Deputaților a votat, marți, în unanimitate legea prin care a fost aprobată Ordonanța de Urgență 78/2016, adoptată de Guvernul Dacian Cioloș în luna noiembrie a anului trecut. Este vorba de actul prin care Direcția de Investigare a Criminalității Organizate și Terorism este reorganizată pe picior de egalitate” cu Direcția Națională Anticorupție, adică având același grad de independență sub autoritatea administrativă a Ministerului Public.

 Despre această ordonanță s-a vorbit în ultimul timp, în primul rând din cauza practicii generalizate de a adopta OUG în domeniul penal – mai ales după ce Guvernul Sorin Grindeanu a adoptat OUG 13 – dar și din cauza faptului că, prin textul inițiat de ministrul Justiției Raluca Prună, se dau puteri sporite ministrului în ceea ce privește controlarea și evaluarea procurorului general, dar și a procurorilor șefi de la DNA și DIICOT. Această prevedere – o modificare prin OUG a unui articol din legea de organizare judiciară – a deschis drumul evaluării procurorului șef al DNA după decizia CCR privind conflictul dintre puterile statului.

Legea de adoptare a OUG 78/2016 a fost întoarsă o dată din plen la comisii, dar pentru un amendament minor și acum, pe 21 martie, a fost votată de toți cei 284 de deputați aflați în sală. Proiectul a plecat la Senat, camera decizională.