Dependența de telefonul mobil la copii. Avertismentul unui psiholog

Dependența de telefonul mobil la copii. Avertismentul unui psiholog Legea pentru protecția copiilor în mediul online. Sursa foto: Arhiva EVZ

Telefonul mobil, folosit în exces de copii, poate avea consecințe nefaste asupra dezvoltării viitoare a acestora.

Dependența copilului de un telefon mobil îi poate afecta foarte mult capacitatea de comunicare verbală, nonverbală și paraverbală. Părinții care își lasă copiii să petreacă timpul în fața dispozitivelor electronice, trebuie să știe că acest lucru nu va rămâne fără consecințe asupra dezvoltării lor ulterioare.

Dependența de telefonul mobil la copii. Medicul oftalmolog Cristina Guzun, susține că până la 5 ani, copii nu trebuie lăsați în fața telefoanelor mobile sau a calculatoarelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Lumina albastră care emană de la ecrane inhibă secreția melatoninei (hormonul somnului), iar în timp are un efect dăunător asupra copilului. Timpul maxim pe care îl poate petrece un copil în fața telefonului pentru a evita problemele oftalmologice este: de la 5 la 7 ani nu mai mult de 10 minute; până la 10 ani – nu mai mult de 15 minute; de la vârsta de 10 ani se permite câte 20 minute de 3 ori pe zi.

Sunt niște indicații drastice din motiv că unii copii acuză cefalee, ochi roșii și senzația de nisip în ochi în urma unui timp îndelungat petrecut în fața gadgeturilor. De asemenea, este important să menționăm că copiii concentraţi la monitor uită să clipească, clipitul este o reacție de protecție, iar ei clipesc de 3-4 ori mai rar. Un copil în mod normal ar trebui să clipească de 10-14 ori pe minut”, susține medicul, conform odoras.md.

Dependența de telefonul mobil la copii

Dependența de telefonul mobil la copii. Psihologul Lenke Iuhos atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă cei mici din cauza dependenței de telefonul mobil sau de alte dispozitive electronice, precum laptop, tabletă, calculator. Astfel, potrivit spuselor sale, un copil care petrece prea multă vreme în fața unui telefon mobil, pierde la capitolul creativitate.

Creativitatea începe să se dezvolte de la vârste foarte fragede, iar părinții trebuie să o încurajeze și să o susțină. Ei ar trebui să le stimuleze copiilor mult mai mult această aptitudine, astfel încât să poată reacționa eficient la pericolele sociale și să se adapteze mai ușor.

„Toate aceste clipe, dacă sunt înlocuite doar cu folosirea în exces a telefonului mobil, copilul își va trăi scenariile doar în creier, astfel că dezvoltarea creativității se va produce doar la nivel cognitiv, nu va fi transpusă și în viața reală. Copilul, care este trimis să se joace cu copiii de vârstă apropiată, va fi un copil descurcăreț.

Va simți pericolul, va reacționa chiar neașteptat de matur la orice schimbare. Jocurile îi ajută să prelucreze fără niciun efort frustrările, supărările acumulate, prin joc scapă și de stresul evenimentelor zilnice. Copilul creativ este capabil să discearnă între ce este și ce nu este important pentru el, are o listă sănătoasă de priorități, știe să asocieze cauza cu efectul și astfel devine mai curajos”, a afirmat psihologul Lenke Iuhos.

Provoacă insomnii cronice

Dependența de telefonul mobil provoacă stări de insomnie cronică. Atrași de ceea ce se petrece în lumea virtuală, copiii vor adormi mult mai greu, iar astfel, după un timp, apar insomniile cronice.

„Din cauza folosirii telefonului mobil la ore târzii, fiind stimulați de multele notificări pe care le pot primi, mintea este într-o permanentă alertă, melatonina scade și nu se poate relaxa pentru a produce starea de somnolență. Chiar dacă va reuși, într-un final, să adoarmă, somnul copilului va fi sacadat, nu va fi destul de odihnitor, iar toate aceste efecte se pot observa din activitatea de dimineață.

De asemenea, trezirea în timpul somnului este efectul unor factori psihologici: anxietate puternică, frici, depresie, reacții agresive oprite în timpul zilei. Intervenția părintelui, a cadrelor didactice, prin reducerea exigenței în performanță, e binevenită, schimbarea regimului de somn este imperios necesară până când acesta este echilibrat și poate reveni la activitățile obișnuite. Oboseala crește probabilitatea convulsiilor de noapte, iar reducerea utilizării telefonului în orele de seară crește eficacitatea somnului adânc”, a mai menționat psihologul.

 

Distruge relația părinte-copil

Pe de altă parte, psihologul atrage atenția că micuțul este foarte atent la comportamentul părinților, El va prelua din ceea ce va vedea la aceștia. Iar dacă părinții utilizează telefonul mobil foarte mult, atunci o va face și copilul. Acesta se va refugia în lumea virtuală și îl va folosi ca metodă de respingere, atunci când va fi solicitat. Va refuza să meargă la masă, să-și facă lecțiile, să răspundă și să comunice cu părinții.

„Copilul va găsi mult mai repede răspunsuri pe internet, va primi mai repede și mai ușor aprecieri, stimulente emoționale, prin prezența iconițelor de pe ecranul telefonului mobil decât de la părinte. Tehnologia este parte din viața noastră, dar sfatul meu este să încercați să reduceți utilizarea telefonului mai ales atunci când nu sunt urgente.

Este bine să răspundeți la un mesaj rapid sau să apelați pe cineva repede, mai ales dacă copilul este afectat și are nevoie de prezența adultului. Bucurați-vă de timpul pe care îl puteți petrece cu ei, astfel încât să îi ajute să devină adulți echilibrați” susține psihologul Lenke Iuhos.