Copiii-fantomă din România au speriat Europa. Autoritățile nu fac față zecilor de mii de cazuri semnalate
- Sabina Popescu
- 26 iunie 2021, 10:20
Efectele unui nou tip de fraudă cu care autoritățile din Germania se luptă sunt devastatoare pentru economia țării. Anchetatorii sunt depășiți de numărul de infracțiuni care păgubește statul. Mai mulți români încasează alocații ilegal pentru mii de copii care trăiesc în condiții de viață precare.
Pagube de peste trei sute de milioane de euro
Un număr de 40 de dosare false înaintate către casele de alocații presupune o pagubă de 400.000 de euro pentru statul german. Autoritățile plătesc alocații pentru 127.000 de copii români. Dacă fiecare familie este compusă din patru copii, vorbim despre un număr de 31.750 de familii care primesc alocații, adică 31.750 de dosare depuse de către grupurile infracționale. Prin urmare, estimativ, în condițiile în care 40% dintre dosare sunt false, pagubele pentru statul german în cazul a 31.750 de dosare depuse se pot ridica la 317.500.000 de euro.
Karsten Bunk, șeful la nivel federal al caselor pentru familie, spune însă, că procentul de dosare false nu poate fi de 40%, el susținând că, pe lângă români și bulgari, astfel de infracțiuni sunt comise și de către turci sau magrebieni.
Procesul de fraudă în astfel de cazuri înregistrează succes din cauza sistemului german de protejare a datelor cu caracter personal. Prevederile GPDR interzicerea schimbului de informații între structuri precum birouri civice, poliție, unități școlare etc și autorități sociale.
Cum acționează grupurile infracționale
Autoritățile germane încearcă să pună cap la cap informațiile cu privire la grupările de infractori, însă se pare că nu reușesc să facă facă noului val de ilegalități.
Acțiunea unui grup infracțional de acest tip se referă la falsificarea de certificate de naștere, cărți de identitate, contracte de închiriere a locuințelor și contracte de muncă ce urmează a fi depuse la casele de alocații din Germania. Trebuie menționat că pe contractele de muncă, sumele aferente unui presupus salariu sunt nesemnificative astfel încât infractorii încasează bani și din partea Agenției Muncii sub formă de ajutoare sociale.
Grupările infracționale amăgesc familii cu condiții de trai precare, promițându-le că în Germania vor avea un viitor prosper. Acestora, infractorii le asigură transportul spre Germania unde, odată ajunși, sunt cazați în case dărăpănate sau în doar câteva camere în care trebuie să locuiască alături de alți indivizi. Pe numele familiilor transportate în Germania se deschid conturi bancare, iar cardurile sunt folosite ulterior de către infractori pentru a-și sustrage sumele de bani primite din partea statului german.
"Nu sunt momentan acasă, sunt în România"
Peste 100 de case de alocații de pe teritoriul Germaniei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest fenomen. Autoritățile au remarcat că majoritatea grupărilor infracționale sunt formate din europeni din statele de est și de sud ale continentului. Fenomenul s-a extins odată cu extinderea UE spre sud-estul Europei. Numărul cetățenilor europeni care au dreptul de a beneficia de ajutor social în Germania a înregistrat creșteri semnificative.
"Observăm de (patru) ani această înșelăciune organizată cu alocațiile pentru copii", a transmis Karsten Bunk, șeful la nivel federal al caselor pentru familie.
Guvernul de la Berlin a transmis, în urma unei solicitări înaintate de o grupare politică, faptul că, în anul 2016, a fost păgubit de o sumă de 537 de milioane de euro, achitată pentru minori care nu locuiau pe teritoriul Germaniei. Autoritățile au transmis că există un "abuz organizat" cu privire la indemnizațiile acordate drept alocații.
Casa de alocații NRW West din landul Renania de Nord-Vestfalia a implementat un sistem digital de verificare a documentelor depuse pentru alocații, care facilitează depistarea dosarelor false. Autoritățile sociale mai au, de asemenea, și trei agenți care demarează constant activități de cercetare a teritoriului. În urma unei acțiuni de acest fel, agenții au depistat 18 copii și 8 adulți români într-o casă gata să se dărâme. La momentul efectuării anchetei, organele de poliție nu au găsit toți membrii familiei în casă. "Nu sunt momentan acasă, sunt în România. Dar nu-i nicio problemă, se întorc mâine cu toții", i-a informat o femeie de la fața locului, potrivit dw.com.