Evenimentul Zilei > Social > Dependenţa de telefonul mobil creşte gradul de obezitate. Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare
Dependenţa de telefonul mobil creşte gradul de obezitate. Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare

Dependenţa de telefonul mobil creşte gradul de obezitate. Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare

Oamenii care petrec mai mult de 5 ore pe zi cu smartpfone-ul sunt predispuşi la un risc de 43% mai mare de obezitate faţă de cei care preferă mişcarea şi comunicarea directă, spun cercetătorii. Dependenţa de telefon te face să devii leneş, să fii static, să „ronţăi” permanent ceva şi să renunţi la sala de gimnastica.
Cercetătorii au descoperit că studenții care au petrecut mai mult de cinci ore pe telefoanele mobile aveau 43% mai multe șanse să fie obezi decât colegii lor, care au avut mai puțin timp de telefon.  Asta pentru că studenții dependenți de mobil erau tentaţi să bea băuturi dulci și să mănânce alimente fast-food.
Studiul, realizat de Universitatea Simón Bolívar din Barranquilla, Columbia, este cel mai recent dintr-un domeniu de cercetare care sugerează că utilizarea telefonului vă poate perturba metabolismul pe timp de noapte, provocând insomnii,  toate acestea putând conduce la obezitate.
Potrivit autorului principal, profesorul Mirary Mantilla-Morrón, studiul oferă suficiente dovezi pentru medici de a vedea telefoanele celulare ca un factor serios atunci când evaluează sănătatea unui pacient. „Rezultatele acestui studiu ne permit să evidențiem una dintre principalele cauze ale obezității, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare”, a declarat profesorul Mantilla-Morrón pentru Daily Mail.
Pentru studiu, echipa a analizat mai mult de 1.000 de studenți de sex masculin și de sex feminin de la universitate în perioada iunie 2018 – decembrie 2018.   Ei au urmărit utilizarea zilnică a smartphone-urilor.  Rezultatele lor, comunicate astăzi la Conferinţa Americană de Cardiologie din America Latină au arătat că cei care au folosit telefonul mobil au ales să consume băuturi zaharoase și alimente fast-food și să nu participe la activitatea fizică.  Aproximativ 25% dintre participanţii supraponderali si aproape cinci la suta care au fost obezi, au petrecut mai mult de cinci ore folosind dispozitivul inteligent. Femeile care au folosit telefoanele mai mult de cinci ore pe zi au fost aproape de două ori mai susceptibile de a deveni  supraponderale decât bărbații.
„Este important ca populația să știe că, deși tehnologia mobilă este, fără îndoială, atractivă pentru multiplele sale scopuri,  are şi dezavantaje” a spus profesorul Mantilla-Morrón. „A sta prea mult timp în fața unui smartphone facilitează  sedentarismul, reduce timpul de activitate fizică, ceea ce crește riscul de deces prematur, diabet, boli de inimă, diferite tipuri de cancer, disconfort osteoarticular și simptome musculo-scheletice”.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: