Evenimentul ZileiActualitateDemisii în lanţ la Kiev, după plecarea ministrului Apărării

Demisii în lanţ la Kiev, după plecarea ministrului Apărării

Demisii în lanţ la Kiev, după plecarea ministrului Apărării
Plecarea lui Alexei Reznikov de la şefia Ministerului uvrainean al Apărării a atras demisiile, în plin război, a şase miniştri adjuncţi.

Demisii în lanţ, în plin război, la Ministerul ucrainean al Apărării. Guvernul ucrainean a anunțat, luni, că a decis să demită șase miniștri adjuncți ai Apărării. Este afectată de valul de demisii şi Hanna Maliar. Aceasta a oferit în mod frecvent detalii despre evoluția luptelor din războiul cu Rusia.

Printre cei demişi mai sunt Vladimir Gavrilov, Rostislav Zamlinski, Denis Sharapov, relatează Unian. De asemenea, Andrii Shevcenko și Vitaliy Deynega au fost demiși din funcția de viceministru al Apărării al Ucrainei pentru integrare europeană.

Guvernul de la Kiev nu motivat în vreun fel decizia. Ucraina l-a numit pe Rustem Umerov în funcția de ministru al Apărării, la începutul acestei luni, după ce a fost demis Oleksii Reznikov.

Ce ar fi provocat valul de demisii

Demisia lui Reznikov a venit pe fonul unui scandal privind achizițiile în armată, notează Kyiv Independent. La începutul lunii august, o investigație realizată de Zerkalo a dezvăluit că ministerul a semnat în septembrie 2022 un contract cu o companie turcă privind achiziționarea de haine de „iarnă” pentru armată în valoare de 33 de milioane de dolari, care erau, de fapt, haine de vară.

 

Reznikov, urmat de 6 demisii/ sursa fotoYou Tube

nterior, presa din Ucraina a scris despre achizionarea produselor alimentare pentru armata ucraineană la preţuri de 2-3 ori mai mari decât cele de piaţă.

O altă anchetă, publicată săptămâna curentă, relata despre un contract privind echipamentele militare de protecţie de la o firmă din Polonia.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov nu a fost învinuit de trucarea licitaţiilor în armată.

Potrivit surselor portalului Ukrainskaia Pravda, Reznikov este luat în considerare pentru postul de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie.

Noul ministru şi demisiile

Valul de demisii de la Kiev ar fi legat şi de faptul că noul ministru îşi alege echipa sa. Rustem Umerov este tătar din Crimeea, deputat, negociator cu Rusia și Turcia pentru acordul referitor la grâu. Umerov s-a născut în 1982 la Samarkand, Uzbekistan. Acolo familia sa a fost deportată de Stalin în 1944, împreună cu ceilalți tătari, grupul etnic de origine turcă din Crimeea.

De mic, Umerov participă la programul Future Leaders Exchange al Departamentului de Stat al SUA. După o scurtă perioadă petrecută în SUA, urmează un an la o școală americană. Absolvent în Economie cu un master în management, înființează în 2013 o companie de telecomunicații numită Astem, scrie TG24.


Accesează: