Evenimentul Zilei > International > Demisie în administrația Trump. Cine părăsește corabia
Demisie în administrația Trump. Cine părăsește corabia

Demisie în administrația Trump. Cine părăsește corabia

Demisie de răsunet în admnistrația Trump. Claire Grady, ministrul adjunct interimar în Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, i-a prezentat demisia preşedintelui Donald Trump, a anunţat marţi seară şefa acestei instituţii federale, Kirstjen Nielsen, potrivit Agerpres.

Odată cu plecarea lui Nielsen, care şi-a anunţat propria demisie duminică şi va mai conduce departamentul până miercuri, va părăsi instituția și adjuncta sa.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a fost înfiinţat ca răspuns la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, având în atribuţii securitatea frontierelor, paza de coastă, gestionarea situaţiilor de urgenţă şi altele.

Plecările din funcţie ale lui Nielsen şi Grady survin în contextul nemulţumirii tot mai mari a preşedintelui Trump în legătură cu creşterea numărului de migranţi la graniţa cu Mexic.

Anunţând duminică plecarea lui Nielsen, Trump a precizat că funcţia acesteia va fi preluată interimar de Kevin McAleenan, actualul comisar pentru vămi şi protecţia frontierelor.

Bennie Thompson, preşedintele comisiei de resort din Camera Reprezentanţilor, a pus sub semnul întrebării legalitatea numirii lui McAleenan. Într-o scrisoare adresată lui Trump, el a atras atenţia că, potrivit regulamentului intern al DHS, cea care trebuia să-i ia locul lui Nielsen era Grady.

Casa Albă se confruntă, sub administraţia Trump, cu o rată neobişnuit de mare de demisii.

Postul de ministrul al apărării este, de asemenea, ocupat interimar după ce Jim Mattis a demisionat anul trecut în semn de protest faţă de politica preşedintelui Trump în Siria. Tot interimar sunt şi actualul şef de personal de la Casa Albă, precum şi ministrul de interne.