Magistraţii celei mai înalte Curţi a Braziliei, au pus capăt jurisprudenţei potrivit căreia o persoană poate fi închisă înaintea epuizării tuturor recursurilor dacă sentinţa sa a fost confirmată în apel, considerând că era neconstituţională.

Eliberarea nu va fi imediată

Decizia celor 11 judecători ai Curţii Supreme a fost foarte aşteptată, obţinută după lungi dezbateri şi a fost hotărâtă cu un scor foarte strâns de 6 la 5 şi ar putea comporta eliberarea a aproape 5.000 de alţi deţinuţi. Totodată aceste eliberări nu sunt imediate, fiindcă fiecare judecător care a pronunţat condamnarea va aplica decizia Curţii caz cu caz, separat.

Lula care avea de executat o pedeapsă de 8 ani şi 10 luni pentru corupţie, a fost încarcerat în aprilie 2018, deşi a făcut recurs la tribunale superioare celui care l-a condamnat. El afirmă că a fost victima unui complot.

Acuzaţiile aduse fostului preşedinte

Fostul preşedinte a fost acuzat pentru că ar fi primit un triplex într-o localitate balneară aproape de Sao Paolo în schimbul unui contract acordat unei firme de construcţii. Din celula sa el a declarat mereu că e nevinovat şi că este victima unui complot pentru a-l împiedica să revină la putere.

Gleisi Hoffman, preşedintele Partidului Muncitorilor, fondat de Lula în 1980, a sărbătorit decizia Curţii Supreme considerând că “a întărit democraţia şi constituţia, ameninţată de guvernul de extremă dreapta”, al preşedintelui Jair Bolsonaro. Jair a numit ministru al Justiţiei pe Sergio Moro, fostul judecător care l-a condamnat pe Lula în iulie 2017.

Bolsonaro va avea probleme?

O eliberarea a lui Lula, ar răvăşi cărţile politice în Brazilia, unde opoziţia rămâne foarte pasivă la aberaţiile preşedintelui Bolsonaro. Partidul Muncitorilor, pe de altă parte, şi-a îngropat liderul său istoric şi are încă nevoie de Lula, care este susţinut de milioane de simpatizanţi, mai ales în nord-est şi care este evident că n-a renunţat la lupta politică, notează 20 Minutes.