Evenimentul Zilei > Justitie > DECIZIE VITALĂ pentru Omar Hayssam la TRIBUNAL. Sirianul cere ELIBERAREA
DECIZIE VITALĂ pentru Omar Hayssam la TRIBUNAL. Sirianul cere ELIBERAREA

DECIZIE VITALĂ pentru Omar Hayssam la TRIBUNAL. Sirianul cere ELIBERAREA

Omar Hayssam, omul de afaceri sirian condamnat pentru implicarea în răpirea jurnaliștilor români în Irak a cerut întreruperea executării pedepsei pe motive medicale. Solicitarea lui este judecată de Tribunalul Dâmbovița.

Cererea făcută de Omar Hayssam de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale are termen, joi, la Tribunalul Dâmboviţa. Iniţial, termenul era de 12 iunie, dar a fost preschimbat pentru 28 iunie pentru a fi înaintat un raport de expertiză către Comisia de Avizare şi Control al actelor medicale şi către Comisia superioară medico-legală din cadrul INML Mina Minovici în vederea avizării acestuia, transmite agerpres.ro.

În decizia Tribunalului Dâmboviţa se arată că „la raport se va ataşa şi cererea formulată de apărătorul condamnatului la data de 15.05.2018, în care solicită răspuns din partea Comisiei superioară medico-legală, din cadrul INML Mina Minovici, la întrebările formulate”. De asemenea, judecătorii au cerut „emiterea unei adrese către Spitalul Universitar Bucureşti pentru a înainta la dosar raportul medical şi orice alte înscrisuri medicale întocmite pe numele pacientului Omar Hayssam, pentru a fi avute în vedere la obţinerea avizării raportului de expertiză A5/12445/2017, de către Comisia de Avizare şi Control al actelor medicale şi de către Comisia superioară medico-legală din cadrul INML Mina Minovici. Amână cauza la data de 28.06.2018”. 

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa la data de 10 noiembrie 2017, în cauză fiind dispusă, chiar de la primul termen, efectuarea unei expertize medico-legale, se arată pe portalul instanței.

Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în mai multe dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, trei ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”, doi ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

 

Totodată, Hayssam a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”, în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea unor infracţiuni economice.

 

În 2006 a fugit din România, fiind adus înapoi în ţară în anul 2013, pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea.

Despre situația lui Omar Hayssam, soția acestuia a declarat că este grav bolnav. Dezvăluirea a fost făcută de fostul președinte al României, Traian Băsescu, în luna martie.

„Am fost sunat de soţia dânsului şi am primit-o acum o lună. Mi-a spus că este extraordinar de bolnav şi probabil o să moară în închisoare. Sigur că nu pot spune că am pe conştiinţă faptul că l-am adus. Mi-am făcut datoria, dar nu aş vrea să moară cum au murit alţii în puşcărie. Dacă este în fază terminală, lasă-l în arest într-un spital, lasa-l să fie tratat. Dacă soţia lui mi-a spus adevărul. Şi aici avem o problemă cu penitenciarele. Îl ţin până moare, ca pe amărâtul acela de la Astra, Adamescu”, a afirmat Traian Băsescu la TVR.

Fostul preşedinte al României a mai spus că nu şi-ar dori ca Omar Hayssam să moară în închisoare, „pentru că nu e omeneşte”, ci acasă.