Bărbatul, identificat din motive legale doar cu prenumele de "Robert", a acceptat în 2006 să doneze spermă pentru acea prietenă, care a suportat apoi o procedură de inseminare artificială.

Deşi nu locuia cu mama şi copilul venit pe lume, Robert "a jucat un anumit rol în susţinerea financiară, sănătatea, educaţia şi bunăstarea generală a copilului", au precizat miercuri judecătorii de la Înalta Curte din Australia. 

Problemele au apărut atunci când mama fetiţei şi partenera ei de viaţă şi-au exprimat dorinţa de a se muta cu copilul în Noua Zeelandă, în 2015. 

Înalta Curte a estimat că tatăl ar trebui să aibă un cuvânt de spus în privinţa plecării din Australia a fiicei sale, dezvăluind că numele bărbatului apare pe certificatul de naştere al copilului şi că acesta are o relaţie extrem de apropiată cu fiica lui.

Astfel, Înalta Curte a invalidat o decizie acordată în primă instanţă ce era defavorabilă tatălui şi a considerat că fetiţa ar trebui să rămână în Australia, pentru ca bărbatul să îşi poată exercita dreptul de vizită.

Nu se ştie deocamdată în ce măsură această decizie, ţinând cont de specificităţile relaţiei dintre tată şi fiică, va putea să constituie un precedent ce ar putea fi invocat în următoarele cazuri judiciare care vor viza speţe similare, scrie Agerpres.