Finlanda va extinde pe 13 aprilie cu încă o lună, până pe 13 mai, aplicarea majorităţii măsurilor destinate ţinerii sub control a focarului epidemiei de Covid 19, a declarat luni premierul Sanna Marin. Aceste măsuri pun la grea încercare economia țării. Ministrul de finanţe Katri Kulmuni a declarat că peste 280.000 de persoane au fost disponibilizate, bilanţ ce nu include concedierile din companiile care au mai puţin de 20 de angajaţi şi care sunt scutite de astfel de raportări.

Țara a restricţionat traficul la graniţe, a interzis întâlnirile publice cu mai mult de 10 persoane, a închis şcolile pentru majoritatea elevilor şi a îndemnat populaţia să stea acasă cât mai mult. Deși nu s-a emis o lege în acest sens, majoritatea restaurantelor au fost închise.

Acum guvernul a informat că este posibil ca şcolile să nu se redeschidă înaintea închiderii anului şcolar, care, în mod normal ar avea loc la sfârşitul lunii iunie, după ce luni autorităţile finlandeze au confirmat existenţa a 1.313 cazuri de persoane infectate, fiind înregistrate și 13 decese.

O parte din finlandezi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de măsurile relaxate de control al răspândirii epidemiei adoptate în ţara învecinată, Suedia. În acest context, autoritățile au decis controale stricte la frontierele cu Suedia şi Norvegia unde, de zeci de ani, oamenii fac naveta. Tot luni, ministrul de interne Maria Ohisalo a declarat că guvernul urmăreşte să impună o carantină de două săptămâni cetăţenilor suedezi şi finlandezi care călătoresc frecvent peste graniţă.

Pe de altă parte, Finlanda a impus blocaje rutiere în regiunea Helsinki, ce urmează să fie înlăturate pe 19 aprilie.

Sursa: Agerpres.ro