Evenimentul Zilei > Economie > Decizie de ultimă oră! UE vrea salarii minime unice
Decizie de ultimă oră! UE vrea salarii minime unice

Decizie de ultimă oră! UE vrea salarii minime unice

Statele membre ale Uniunii Europene vor avea salarii minime unice. Oficialii au decis că aceasta este soluția pentru ca inegalitatea să dispară. Comisia Europeană va trebui să asigure protejarea angajaților din economia digitală cu ajutorul legilor pe care le va propune.

Sărăcia este un fenomen des întâlnit în Europa. Peste 95 de milioane de oameni se confruntă cu ea zilnic, dar se pare că UE a găsit soluția.

Ce au declarat europarlamentarii

„1 din 5 europeni, adică 95 de milioane de oameni, sunt afectaţi de sărăcie. Sărăcie în rândul vârstnicilor, copiilor. Sărac, deşi încadrat în muncă: Iată o realitate amară pentru milioane de persoane.”

Europarlamentarul Nicolas Schmit a spus că oferirea locurilor de muncă cu un salariu adevcat este un lucru esențial.

“Salariile minime corespunzătoare au un rol extrem de important în acest context.” a spus europarlamentarul Nicolas Schmit în ședința de luni.

Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat marți dimineața, cum ar putea să se aplice decizia Parlamentului European, în contextul în care românii se plâng de faptul că salariul minim, la noi în țară, este infinit mai mic decât în alte țări europene, de la care ne inspirăm atunci când vine vorba de măsuri economice.

Ce a declarat Victor Negrescu

„De la Bruxelles o să vină o serie de recomandări privind formulă de calculare a acestui salariu minim, atâta raportată la salariul mediu cât și la productivitatea națională.

Obiectivul este să ajungem undeva la 60% din salariul median și să reimplementam contractele colective de muncă. Din păcate, România aici este pe ultimul loc din UE, că și număr de contracte colective. Doar 20% din contractele naționale sunt stabilite printr-o astfel de formulă, ori obiectivul european este să ajungem la 70%.

În planul de redresare și reziliența trebuie să avem alocări financiare care să permită creșterea acestui salariu minim și implementarea acestor noi formule de calcul și a unor contracte adecvate pentru tot ce înseamnă protecția salariaților din România. Termenul de implementare merge spre trei ani. Vorbim de o posibilă creștere care merge spre 20%-30%, raportându-ne la salariul minim actual.”, a spus Victor Negrescu, membru al Parlamentului European.