Românii ar putea să plătească facturi triple la întreţinere. Totul se întâmplă pentru că Ministerul Energiei lucrează la un proiect de lege prin care va fi definit consumatorul vulnerabil.

Conform unor surse antena3.ro, doar cei care au venituri sub un prag ce urmează a fi stabilit de Guvern vor mai primi ajutorul de la buget. Ei vor fi consideraţi consumatori vulnerabili şi vor primi subvenţie pentru încălzire, iar automat vor plăti mai puţin.

Restul vor plăti valoarea reală a gigacaloriei, ceea ce înseamnă facturi duble. Doar în Bucureşti, peste 1,5 milioane de oameni ar fi afectaţi de această măsură. Acum, în toate oraşele unde mai există sistem centralizat de încălzire, o parte din factură este achitată din bugetul local cu bani de la Guvern.

“În prezent, România risipeşte foarte multă resursă energetică, iar protecţia socială a consumatorilor vulnerabili nu este nici eficientă, nici suficientă. Este nevoie ca aceia care nu îşi pot plăti facturile la energie să fie identificaţi şi ajutaţi mai mult decât în prezent. Modul de lucru de până acum, prin care toată populaţia României primeşte subvenţie, trebuie să înceteze”, scrie în programul de guvernare.