Evenimentul ZileiActualitateDecizia care i-a scos din minți pe români, explicată de Raed Arafat. De ce se închid magazinele la ora 18.00

Decizia care i-a scos din minți pe români, explicată de Raed Arafat. De ce se închid magazinele la ora 18.00

Decizia care i-a scos din minți pe români, explicată de Raed Arafat. De ce se închid magazinele la ora 18.00
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit despre una dintre cele mai controversate măsuri luate în această perioadă.

Închiderea magazinelor la ora 18.00 a stârnit mare nemulțumite în rândul românilor, fiind una dintre cele mai controversate măsuri restrictive. Raed Arafat, șeful DSU, a încercat să explice rațiunea care a stat în spatele acestei hotărâri.

„Dacă am fi lăsat magazinele până la ora 22.00, este interdicția de circulație, înseamnă că e o fractură de logică aici pentru că asta înseamnă că la ora 20.00 trebuie să fie acasă, dar magazinele rămân deschise până la ora 22.00. Asta înseamnă că multă lume va face hârtie şi declarație pe propria răspundere să zică eu mă duc la magazin şi toată măsura atunci scade efectul ei.” A declarat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Raed Arafat, explicații pentru decizia care i-a nemulțumit pe români

„Din păcate, nu e o măsură plăcută, știm acest lucru. Impactul acestei măsuri, a limitării programului magazinelor şi limitării gradului de circulație, este scontat acum a reduce mobilitatea, a reduce contactul.

Bineînțeles, cei care nu reușesc să ajungă la magazin vineri seara, au ziua de sâmbătă până la 6 seara, au ziua de duminică până la 6 seara. Magazinele sunt deschise, numai că se opresc la ora 18.00 şi la ora 20.00 se oprește circulația”. A mai afirmat Raed Arafat.

El i-a sfătuit pe angajatori să-și schimbe programul de lucru în această perioadă marcată de restricții și înmulțirea cazurilor de infectare. „În mod normal această măsură este combinată cu măsurile care au existat, decalarea programului de lucru. Să existe mai multe grupe care vin la lucru, telemuncă, cât mai mult posibil în această perioadă. Eu am oameni care vin la 6.30, pleacă în jurul orei 14.30, alții care vin la ora 14 şi pleacă târziu, noaptea.

Nu iau singur decizia de relaxare, pentru că există grup de lucru tehnic. Orice măsură poate fi analizată după o perioadă şi dacă măsura se dovedește că poate fi adaptată, se poate adapta. Acest lucru întotdeauna a fost așa. Dacă există necesitate să adaptăm spre bine, normal că putem adapta, nicio problemă”. Amai afirmat șeful DSU la Digi 24.


Accesează: