Leul, în scădere. Dealer: Într-un scenariu pesimist, cursul poate ajunge la 4,35 lei/euro

Leul, în scădere. Dealer: Într-un scenariu pesimist, cursul poate ajunge la 4,35 lei/euro

Dacă se va înrăutăţi criza datoriilor suverane în zona euro, atunci leul s-ar putea deprecia până la 4,35 lei/euro, zilele următoare, a declarat pentru EVZ un dealer din piaţă.

"BNR ar putea permite deprecierea monedei naţionale până la acest nivel, mai ales că nivelul inflaţiei a fost destul de scăzut în august", a spus dealerul. Cu toate acestea, într-un scenariu realist, leul va fluctua zilele următoare în intervalul 4,28 - 4,3 lei/euro, a menţionat acesta. Situaţia din zona euro, neclară "Săptămânile trecute au fost destul de grele pentru zona euro. Să nu uităm că delegaţia Fondului Monetar Internaţional a plecat destul de repede din Grecia, după ce a observat că statul elen nu atinsese multe din obiectivele convenite cu creditorii internaţionali", a spus dealerul citat. Monedele ţărilor emergente au fost penalizate de investori, aceştia retrăgându-şi plasamentele, deoarece le consideră riscante. "Un reper pentru zonă noastră este zlotul polonez, care s-a depreciat puternic în raport cu euro zilele trecute", a spus dealerul. Potrivit acestuia, leul are la rândul său potenţial de depreciere, din cauza expunerii pieţei bancare locale la criza datoriilor din zona euro. "Să nu uităm că 18% din activele sistemului bancar sunt de origine grecească", iar România are cea mai mare expunere pe acest tip de active din zonă", a mai spus dealerul. Cel mai slab leu din ultima lună: 4,2805 lei/euro Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, cursul leu/euro atingând cel mai înalt nivel din ultimele două luni, de 4,2805 lei/euro. Leul nu a mai fost atât de depreciat de pe 11 august, când cotaţia a atins 4,2855 lei/euro. Moneda locală s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, cursul indicat de banca centrală ajungând la 3,5518 lei/franc, cu circa patru bani peste nivelul de vineri.

În raport cu dolarul, leul a pierdut, de asemenea, cursul oficial de azi fiind de 3,1396 lei/dolar cu peste cinci bani faţă de nivelul de vineri. Vom reveni cu amănunte. Citiţi şi: