Evenimentul Zilei > Actualitate > Leul, în scădere. Dealer: Într-un scenariu pesimist, cursul poate ajunge la 4,35 lei/euro
Leul, în scădere. Dealer: Într-un scenariu pesimist, cursul poate ajunge la 4,35 lei/euro

Leul, în scădere. Dealer: Într-un scenariu pesimist, cursul poate ajunge la 4,35 lei/euro

Dacă se va înrăutăţi criza datoriilor suverane în zona euro, atunci leul s-ar putea deprecia până la 4,35 lei/euro, zilele următoare, a declarat pentru EVZ un dealer din piaţă.

"BNR ar putea permite deprecierea monedei naţionale până la acest nivel, mai ales că nivelul inflaţiei a fost destul de scăzut în august", a spus dealerul.
Cu toate acestea, într-un scenariu realist, leul va fluctua zilele următoare în intervalul 4,28 – 4,3 lei/euro, a menţionat acesta.
Situaţia din zona euro, neclară
"Săptămânile trecute au fost destul de grele pentru zona euro. Să nu uităm că delegaţia Fondului Monetar Internaţional a plecat destul de repede din Grecia, după ce a observat că statul elen nu atinsese multe din obiectivele convenite cu creditorii internaţionali", a spus dealerul citat.
Monedele ţărilor emergente au fost penalizate de investori, aceştia retrăgându-şi plasamentele, deoarece le consideră riscante. "Un reper pentru zonă noastră este zlotul polonez, care s-a depreciat puternic în raport cu euro zilele trecute", a spus dealerul. Potrivit acestuia, leul are la rândul său potenţial de depreciere, din cauza expunerii pieţei bancare locale la criza datoriilor din zona euro.
"Să nu uităm că 18% din activele sistemului bancar sunt de origine grecească", iar România are cea mai mare expunere pe acest tip de active din zonă", a mai spus dealerul.
Cel mai slab leu din ultima lună: 4,2805 lei/euro
Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, cursul leu/euro atingând cel mai înalt nivel din ultimele două luni, de 4,2805 lei/euro.
Leul nu a mai fost atât de depreciat de pe 11 august, când cotaţia a atins 4,2855 lei/euro.
Moneda locală s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, cursul indicat de banca centrală ajungând la 3,5518 lei/franc, cu circa patru bani peste nivelul de vineri.

În raport cu dolarul, leul a pierdut, de asemenea, cursul oficial de azi fiind de 3,1396 lei/dolar cu peste cinci bani faţă de nivelul de vineri.
Vom reveni cu amănunte.
Citiţi şi:

  • RECORD ÎN 2011. Cursul valutar a ajuns la 4,28 lei/euro. De ce se depreciază leul?

     

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News