Evenimentul Zilei > Politica > De la Timișoara, Viktor Orban atacă Occidentul! Vrea o nouă Uniune, cu România invitată
De la Timișoara, Viktor Orban atacă Occidentul! Vrea o nouă Uniune, cu România invitată

De la Timișoara, Viktor Orban atacă Occidentul! Vrea o nouă Uniune, cu România invitată

România trebuie să se alăture Ungariei într-un proiect care urmărește construirea unei noi Europe Centrale!

Premierul maghiar Viktor Orban a profitat de prezența la Timișoara pentru a transmite, simbolic, un mesaj de redeșteptare a popoarelor din această parte a continentului. Noua revoluție gândită de Orban urmărește reconstruirea Europei Centrale pe alte valori și principii decât cele actuale.

Cu acest mesaj a venit liderul maghiar la evenimentul „Libertate ’89”, organizat la Timişoara de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.

Subiectul căderii comunismului a fost atins doar parțial de premierul Ungariei: „Acel sistem a fost un bici uns cu miere, bazat pe minciună şi creat în păcat. Am bătut fiecare dintre ţările foste socialiste câte un cui în coşciugul comunismului, am ştiut că dictatura se va nărui. Patru decenii şi jumătate de comunism nu rămân fără repercusiuni”. În opinia lui Orban, un câmp de mătrăgună nu se schimbă peste zi într-o livadă înflorită.

Profitând de faptul că se află în orașul care a declanșat revoluția din România, Viktor Orban a lansat un mesaj cu destinatar precis, Bruxellesul: premierul maghiar i-a invitat pe români să se alăture construcției unei noi Europe Centrale, care să fie una dintre cele mai competitive zone din lume!

„În anul 1956, românii au fost cei care au sprijinit mişcările populaţiei din Ungaria, care s-a revoltat împotriva sistemului comunist. Corecţia comunismului nu este posibilă decât prin revolta popoarelor. Popoarele din Europa Centrală au ştiut că libertatea nu o vor primi niciodată ca un dar de la marile puteri. Dacă i-am fi aşteptat pe occidentali, am fi în continuare sub ocupaţia trupelor sovietice, dar noi am vrut viaţă liberă. În calitate de premier al Ungariei spun că văd şanse nemaipomenite ca în viitor românii şi maghiarii să aibă ţeluri comune. Noi, maghiarii, vrem să ieşim din acea situaţie în care să fim în linia a doua a Europei. Vrem să ne numărăm printre ţările europene unde este cel mai bine să trăieşti, să munceşti. Noi, maghiarii, credem că acest ţel poate fi mai uşor de înfăptuit împreună decât de unul singur. Suntem gata ca împreună cu românii să construim o nouă Europă Centrală, care să fie una dintre cele mai competitive din lume. Oraşele să fie legate prin cale ferată rapidă, cu locuri de muncă”, a spus Viktor Orban, preluat de Agerpres.

Scepticilor care nu cred în proiectul său, Viktor Orban le răspunde că „dacă facem front comun, va fi posibil!”.

Alături de Viktor Orban au stat şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, Laszlo Tokes şi alte personalităţi politice.