Evenimentul Zilei > Economie > De la 1 iulie a crescut salariul minim pe economie. Vezi ce amenzi vei plăti dacă încalci Codul Rutier
De la 1 iulie a crescut salariul minim pe economie. Vezi ce amenzi vei plăti dacă încalci Codul Rutier

De la 1 iulie a crescut salariul minim pe economie. Vezi ce amenzi vei plăti dacă încalci Codul Rutier

Începând de azi, salariul minim pe economie este de 900 de lei. Șoferii vor plăti amenzi mai mari, deoarece cuantumul acestora se calculează în funcție de nivelul salariului minim.

Valoarea unui punct de penalizare este de 10% din salariul minim brut pe economie, adică 90 de lei. Pentru nerespectarea obligației de a folosi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe autostrăzi, drumuri expres și pe drumuri naționale europene, polițiștii pot da două puncte de penalizare, ceea ce înseamnă că șoferii prinși pe picior greșit pot plăti 180 de lei.

În cazul contravențiilor sancționate cu șase puncte de penalizare, cum sunt refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia sau nerespectarea semnificației semnalelor regulamentare ale agenților de cale ferată care dirijează circulația la trecerile la nivel cu calea ferată sau depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv, valoarea sancțiunii nu poate depăși 700 de lei.

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

  1. clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă, respectiv 180-270 de lei;
  2. clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă, respectiv 360-450 de lei amendă;
  3. clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă, respectiv 540-720 de lei amendă;
  4. clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv 810-1.800 de lei amendă;
  5. clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă, respectiv 1.890-9.000 de lei amendă.

Amenzile din clasa a V-a se aplică persoanelor juridice.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.