Evenimentul Zilei > Economie > De la 1 ianuarie cresc salariile bugetarilor. Cu câți bani vor pleca acasă aceștia
De la 1 ianuarie cresc salariile bugetarilor. Cu câți bani vor pleca acasă aceștia

De la 1 ianuarie cresc salariile bugetarilor. Cu câți bani vor pleca acasă aceștia

Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare. Mai mult, salariile bugetarilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023.

Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a anunţat ministrul de Finanţe Adrian Câciu.

Actul normativ prevede majorarea cu 10% a drepturilor salariale ale personalului din sectorul bugetar, începând cu 1 ianuarie 2023. Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora nu se vor schimba.

„Pe partea de ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare, după cum ştiţi, măsurile în domeniul drepturilor salariale pe care le luăm pentru anul 2023 sunt următoarele: majorarea de la 1 ianuarie 2023 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie, salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, cu încadrarea în grila reglementată de Legea cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Menţinerea în plată în anul 2023, la nivelul aferent lunii decembrie 2022 a indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora”, a explicat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de joi a Executivului, potrivit news.ro.

Cresc pensiile, salariile și indemnizația pentru veterani
Sursa foto: 54897970 © Zsido Ovidiu Flaviu | Dreamstime.com

Guvernul României respectă angajamentele asumate în relaţia cu Comisia Europeană de a avea, în 2023, un deficit de 4,4% din PIB pe metodologia ESA, mai arată comunicatul de presă al Executivului.

Ce salarii vor fi mărite din 2023

Principalele măsuri privind salarizarea vizează:

– În 2023, se menţine cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022.

– Indemnizaţia de hrană rămâne la nivelul lunii decembrie 2022.

– În 2023, sporurile din sistemul bugetar rămân în cuantumul acordat pentru luna decembrie 2022, iar orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere.

– Începând cu 1 ianuarie 2023, se majorează cu 10% cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, pentru personalul plătit din fonduri publice. Majorarea nu va depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 prevăzută în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017.

– În anul 2023, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora rămân la nivelul aferent lunii decembrie 2022.

– Tot de la 1 ianuarie 2023, salariul minim în sectorul construcţii se majorează de la 3.000 de lei la 4.000 de lei.