Evenimentul Zilei > International > De ce se ploconește Papa în fața Chinei comuniste în vreme de epidemie
De ce se ploconește Papa în fața Chinei comuniste în vreme de epidemie

De ce se ploconește Papa în fața Chinei comuniste în vreme de epidemie

Atât China cât și Taiwanul au donat Vaticanului echipamente medicale pentru lupta cu COVID-19, dar Sfântul Scaun a mulțumit numai Chinei, ignorând Taiwanul.

„În ultimele zile, au sosit în Farmacia Vaticanului donații de echipamente medicale din China”, a declarat Matteo Bruni, director al biroului de presă al Sfântului Scaun. Acesta a precizat că donațiile reprezintă „o expresie a solidarității poporului chinez… cu toți cei care sunt angajați să ajute persoanele lovite de COVID-19 și să prevină actuala epidemie de coronavirus”.

„Sfântul Scaun apreciază gestul generos și își exprimă gratitudinea episcopilor, credincioșilor catolici, instituțiilor și tuturor cetățenilor chinezi pentru această inițiativă umanitară, asigurându-i de stima și rugăciunile Sfântului Părinte”, declara Bruni pe 9 aprilie.

Pe 14 aprilie, ambasada Taiwanului de pe lângă Sfântul Scaun a dat publicității o declarație potrivit căreia a donat 280.000 de măști medicale Vaticanului, episcopilor italieni, spitalelor italiene și pentru mai multe diverse instituții religioase din Italia, potrivit Crux.

„Este un semn de solidaritate cu Papa Francisc și cu poporul italian, dar și un ajutor pentru biserica italiană, care este foarte implicată în asistarea bolnavilor și ai celor cu cele mai multe nevoi, care suferă de coronavirus”, a declarat ambasadorul Taiwanului, Matthew Lee.

Însă Crux scrie:

„Totuși, până în prezent, Vaticanul s-a abținut să facă declarații publice de gratitudine pentru donațiile Taiwanului, așa cum a procedat în cazul Chinei, deși este singurul aliat diplomatic al Taiwanului în Europa, trimițând un semnal puternic despre care sunt interesele actuale ale Vaticanului.”

„Vaticanul recunoaște Taiwanul sub titulatura de Republica China – asemenea celorlalte 14 alte țări care păstrează relații diplomatice cu insula – în cadrul politicii «O singură Chină», care consideră oficial Beijingul și Taipei cu o legitimitate egală.”

„China continentală insistă că Taiwanul este o privincie chineză și are drept politică izolarea diplomatică a taiwanezilor.”

Taiwanul, cunoscut oficial ca Republica China, și China continentală, Republica Populară Chineză, sunt blocate în diferende politice de ani de zile.

Statutul Taiwanului ca entitate autonomă distinctă față de China continentală este în pericol, după ce a pierdut locul său la ONU, în 1971, în favoarea Chinei Populare.

Sub regimul comunist, biserica catolică a funcționat clandestin.

În 2018, Vaticanul a încheiat un acord pe care l-a numit „istoric” cu Partidul Comunist Chinez, dar acest acord a avut un preț mare pentru clerul și laicii din biserica clandestină, care a fost înlocuită de o biserică oficială, care jură supunere nu lui Hristos ci regimului comunist.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: