Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce să-ți încurajezi copilul să citească? 6 beneficii ale lecturii pentru cei mici 
De ce să-ți încurajezi copilul să citească? 6 beneficii ale lecturii pentru cei mici 

De ce să-ți încurajezi copilul să citească? 6 beneficii ale lecturii pentru cei mici 

Lectura reprezintă cea mai eficientă metodă prin care copiii descoperă cum funcționează lumea înconjurătoare și îi ajută să își creeze baze solide de cunoștințe, să se exprime liber și să descopere diversele emoții cu care personajele lor preferate se confruntă, dezvoltându-și astfel nivelul de empatie. 

Cel mai rapid mod prin care copiii pot deprinde tainele limbii engleze este prin lectura cărților în această limbă străină, pe care le poți găsi la prețuri foarte accesibile pe site-urile diferitelor anticariate de cărți în engleză, unde ai de ales dintr-o sumedenie de volume cele mai interesante titluri pe care să le citești împreună cu copilul tău. 

Iată care sunt cele mai importante motive pentru care îți recomandăm să le citești copiilor cărți în limba engleză, pe care le poți selecta din categoria children’s books, destinată doar cărților pentru copiii mai mari sau mai mici.

  • Își dezvoltă abilitățile de comunicare

Întrucât expresiile și cuvintele din limba engleză se scriu diferit față de felul în care sună acestea în exprimarea verbală, lectura îl va ajuta pe cel mic să descopere atât cuvinte noi cât și structura scrisă a unor termeni pe care deja îi cunoaște, ceea ce va duce la dezvoltarea abilităților de comunicare, scriere și identificare a cuvintelor nou învățate. În acest fel, va putea să se exprime mult mai ușor în discuțiile cu ceilalți și va avea rezultate mai bune la limba engleză pe parcursul academic. 

  •  Își îmbunătățește eficient vocabularul

Copiilor cărora li s-a citit încă de la o vârstă fragedă dețin un bagaj de cuvinte mult mai mare decât majoritatea, iar acest lucru îi ajută să poată învăța mai rapid o limbă străină și să rețină mult mai ușor cuvinte noi. Lectura cărților în limba engleză le permite să descopere cuvinte noi din această limbă, dar și cuvinte sau sensuri necunoscute ale unor cuvinte din limba maternă.

  • Își dezvoltă creierul 

Cititul îl va ajuta pe cel mic să se dezvolte din punct de vedere mental și va învăța să gândească liber. Dezvoltarea gândirii critice prin lectură îl va ajuta să înțeleagă mult mai bine ceea ce i se transmite, să deprindă anumite concepte pe care în mod obișnuit nu le-ar fi înțeles dacă nu ar fi avut un contact apropiat cu cărțile. Un mare avantaj al cititului de cărți în limba engleză îl constituie faptul că va ști să ia o decizie în ceea ce privește cariera profesională, atunci când va veni momentul. Este cunoscut faptul că cine citește în fiecare zi își îmbunătățește memoria. 

  • Va avea performanțe școlare

Atunci când copilul este învățat să privească lectura ca pe o activitate plăcută, el va dobândi mult mai ușor cunoștințe noi și va rezolva mai eficient sarcinile de la școală, întrucât lectura îmbunătățește capacitatea de concentrare și contribuie la asimiliarea de informații noi. Acest lucru se va reflecta și în notele obținute și performanțele de la școală.  

  • Veți petrece clipe magice împreună

Timpul pe care îl petreceți împreună citind va consolida relația dintre tine și copilul tău și îi va oferi acestuia un exemplu bun de urmat. Împreună, vă puteți distra și învăța lucruri noi care să contribuie la o dezvoltare armonioasă în familie. Să citești împreună cu copilul tău este un foarte bun mod de relaxare, atât pentru tine cât și pentru el. 

  • Va descoperi culturi noi

Lectura cărților în limba engleză încă din primii ani de viață ai copilului îl va ajuta să descopere lumi, culturi și tradiții noi. Această experiență va contribui ulterior la dezvoltarea empatiei, la asimilarea de noi concepte în ceea ce privește lumea înconjurătoare.

 

Indiferent de vârstă, pasiunea pentru citit trebuie să rămână mereu vie, iar cel mic să fie încurajat să citească pe cont propriu atunci când acest lucru este posibil. Cărțile în limba engleză reprezintă un plus în dezvoltarea intelectuală, emoțională și academică a copiilor de toate vârstele. Este benefic să încurajezi și lectura cărților în limba română pentru a beneficia de avantajele pe care fiecare tip de carte le oferă.