Theodor Stolojan a declarat că, la ora actuală legătura dintre contribuţiile plătite de către oameni în timpul vieţii active pentru vremea când vor fi pensionare, au valoare numai în stabilirea drepturilor de pensie.

În rest, spune Stolojan, nu există absolut nicio legătură între fondurile care trebuie alocate pentru pensii din ceea ce generaţiile care astăzi lucrează contribuie la fondul de pensii.

,,Asta-i situaţia, e un transfer între generaţii, poţi să fi contribuit tu cu milioane de lei în trecut când ai fost în viaţa activă, în momentul de azi când eşti pensionar depinzi de cei care sunt în câmpul muncii astăzi, a declarat Stolojan la Realitatea Plus.

Cei care astăzi sunt în câmpul muncii, un milion şi jumătate, au venituri mai mici cu cel puţin 25%, iar economia se duce în jos din păcate, ori această relaţie trebuie înţeleasă şi acceptată, că dacă nu o acceptăm e foarte simplu, dăm drumul la tipărit bani, mărim tot ce trebuie şi vine din urmă corectura. Iar corectura, am mai trecut prin aşa ceva, vine cu inflaţii foarte mari. Treaba nu e complicată deloc. Mai mult, natalitatea a scăzut foarte mult”, a mai spus fostul premier.

În opinia lui Ialomiţeanu, prezent de asemenea, în emisiune, a spus că  trebuie încurajate foarte mult piloanele de pensii private 2 şi 4, pentru cei care câştigă foarte mult şi vor să economisească.

“Sistemul public de pensii este un sistem de beneficii definite. Aici, am făcut trimitere la contributivitate pentru că aşa avem formula de calcul în lege, dacă schimbăm principiile putem discuta într-adevăr de contributivitata fiecăruia, a adăugat fosta preşedintă a Casei Naţionale de Pensii.