Evenimentul ZileiPoliticaDe ce nu îl suspendă PSD pe Klaus Iohannis

De ce nu îl suspendă PSD pe Klaus Iohannis

De ce nu îl suspendă PSD pe Klaus Iohannis
PSD se teme să-l suspende pe Klaus Iohannis ca să nu activeze electoratul „adormit” al dreptei, să nu-şi strice imaginea în plan extern şi să nu îi ofere şefului statului o campanie electorală gratuită pentru un nou mandat prezidenţial în 2019

Până la toamnă, suspendarea din funcţie a şefului statului iese din discuţie în PSD, au explicat surse din conducerea partidului pentru EVZ. Posibilitatea demiterii lui Klaus Iohannis a apărut în partid în contextul în care şeful statului a refuzat-o pe Sevil Shhaideh (PSD) pentru funcţia de prim-ministru, a dat buzna într-o şedinţă de Guvern şi a participat la protestele din Capitală împotriva modificării legislaţiei penale.

Planul lui Dragnea

1. Unul dintre motivele pentru care PSD nu îl suspendă pe Klaus Iohannis este că social- democraţii vor mai întâi să crească în sondaje prin măsuri guvernamentale extrem de populare.

„Dragnea ne-a recomandat să-l ignorăm pe Iohannis, să nu îl atacăm şi să vorbim cât mai mult despre programul de guvernare şi măsurile pe care Guvernul le ia pentru români”, spun surse de la vârful PSD.

Preşedintele partidului, Liviu Dragnea, le-a cerut şi tuturor miniştrilor PSD să nu se implice sub nicio formă în scandaluri politice şi să vorbească exclusiv despre cum încearcă să le facă cetăţenilor viaţa mai bună. „O să avem aceeaşi atitudine ca la alegerile locale şi parlamentare, care a dat roade”, spun PSDiştii.

Sondaj pe muchie

2. Surse din partid au mai relatat EVZ că în PSD sunt vehiculate sondaje interne care nu garantează că Iohannis ar fi demis de populaţie prin referendum. În acest context, social- democraţii apreciază că o cale mai sigură este să-l lase pe şeful statului să se erodeze.

Val de emoţie

3. Al treilea motiv al PSD este că nu vrea să-i ofere lui Klaus Iohannis şansa să se reinventeze politic. „Încearcă să creeze un val de emoţie şi să se urce pe el, ca la prezidenţiale”, au explicat pentru EVZ surse de la vârful PSD.

Social-democraţii susţin că Iohannis ar fi „disperat”, pe fondul eşecului PNL la alegerile parlamentare, şi din cauza faptului că nu are încă un proiect personal cu care să se laude.

Social-democraţii consultaţi de EVZ au spus că suspendarea i-ar permite lui Klaus Iohannis să demareze o campanie electorală în toată ţara, cu mitinguri şi adunări publice, prin care ar încerca să reactiveze electoratul dreptei care a stat acasă la alegerile parlamentare, dar şi electoratul care l-a votat pe el la alegerile prezidenţiale.

Bula anti-PSD

4. PSD nu îl suspendă pe Klaus Iohannis şi de teama revigorării partidelor de opoziţie PNL şi USR. Potrivit surselor socialdemocrate, cele două partide ar folosi suspendarea lui Klaus Iohannis ca să racoleze noi adepţi în teritoriu, ar încerca să agite societatea civilă pentru a crea „o bulă anti-PSD” şi ar căuta să atragă de partea lui Iohannis o mare parte din cei mai cunoscuţi „intelectuali”.

Occidentul

5. Imaginea PSD-ului în străinătate este un alt motiv anti- suspendare, spun surse din partid. În PSD s-a discutat că un asemenea demers ar risca să poziţioneze România în rândul statelor instabile, iar socialdemocraţii aflaţi la guvernare ar putea fi scoşi ţapi ispăşitori în cancelariile occidentale.

Teoria sinusoidelor

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că şeful statului are un plan care se înscrie într-o „teorie a sinusoidelor”. „De la alegeri încoace, preşedintele Klaus Iohannis a făcut ca România să fie într- o criză politică permanentă, inventând periodic, la un interval de timp, câte o temă (…) Începe să fie evident, preşedintele Iohannis îşi cere suspendarea pentru a putea avea din nou o tribună, pentru a putea merge în ţară ca să se victimizeze”, a declarat Dragnea, recent, la un post TV. „Este în logica unui om politic care a scăzut în sondaje, care a făcut foarte multe greşeli, om politic care a pierdut alegerile, pentru că, practic, el a fost vârf de lance al PNL-ului şi USR-ului în 11 decembrie”, a mai spus el.


Accesează: