Acuzațiile lui Pompeo vin la scurt timp după ce Washington Post a reușit să obțină o analiză internă a guvernului american în care se afirmă că  Institutul de Virologie din Wuhan sau sucursala din Wuhan a Centrului Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor sunt „cele mai probabile” surse ale pandemiei.

Nu e vorba de informații noi. Documentul guvernamental este o trecere în revistă a informațiilor care au apărut în presă și pe diverse canale publice. De altfel, în compilația respectivă se recunoaște clar că nu există probe concludente care să incrimineze Institutul de Virologie Wuhan sau sucursala Wuhan a Centrului Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. „Există (totuși) dovezi circumstanțiale care sugerează că acest lucru este posibil”, susține raportului.

Și, într-adevăr, motivele de suspiciune nu lipsesc.

În 2013, oamenii de știință de la Institutul de Virologie din Wuhan au capturat lilieci de potcoavă dintr-o peșteră aflată la 1.000 de mile distanță.

Păstrat sau uitat până în ianuarie 2020, eșantionul respectiv conținea virusul care provoacă Covid-19. (Wall Street Journal)

Unul dintre savanții chinezi a cercetat „mecanismul molecular care permite coronavirusurilor asociate Ebola și SARS să stea în stare latentă pentru o lungă perioadă de timp fără a provoca boli”, conform unui  comunicat de presă dat publicității de laboratorul în care lucra.

Mai mult, unul dintre colegii săi a fost coautor în 2015 al unei lucrări controversate care descria crearea unui nou virus prin combinarea unui coronavirus găsit la liliecii cu potcoavă chinezi cu un altul care provoacă sindromul respirator acut la șoareci.

De altfel, tot în 2015, revista Nature și-a exprimat îngrijorarea pentru experimentele cu coronavirusul liliecilor. În același an, guvernul american a suspendat finanțarea laboratorului chinez din cauza îngrijorării  față de riscurile de a experimenta cu coronavirusul de la lilieci.

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a avertizat asupra standardelor de siguranță la laboratorul Wuhan, potrivit lui Josh Rogin de la Washington Post.

O altă coincidență teribilă face ca, în timp ce Institutul de Virologie Wuhan este situat la aproximativ 20 de mile de piața umedă unde s-a spus că ar fi apărut focarul,  Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor este situat la aproximativ 900 de metri distanță.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE