Evenimentul Zilei > International > Data de la care va fi interzisă vânzarea de mașini pe motorină și benzină. Solicitarea a nouă state din UE
Data de la care va fi interzisă vânzarea de mașini pe motorină și benzină. Solicitarea a nouă state din UE

Data de la care va fi interzisă vânzarea de mașini pe motorină și benzină. Solicitarea a nouă state din UE

Nouă state membre UE au solicitat miercuri Comisiei Europeane (CE) să stabilească o dată pentru interzicerea vânzărilor maşinilor echipate cu motoare diesel sau pe benzină în blocul comunitar.

Data de la care va fi interzisă vânzarea de mașini pe motorină și benzină. Cererea are în vedere alinierea sectorului transporturilor la obiectivele climatice.

Nouă țări din UE cer stabilirea unei date oficiale

Conduse de Danemarca şi Olanda, ţările au trimis CE o scrisoare cerând politici ambiţioase la nivelul UE.  În scopul de a limita emisiile de gaze din sectorul transporturilor. Printre aceste politici se află stabilirea unei date pentru interzicerea vânzărilor de maşini şi camionete noi echipate cu motoare diesel sau pe benzină. Obiectivul preşedintelui Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, este crearea unei Europe neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

„Trebuie să accelerăm tranziţia verde a transportului rutier. Legislatorii trebui să trimită semnale clare producătorilor auto şi consumatorilor din UE”, a afirmat ministrul danez al Mediului, Dan Jorgensen.

Austria, Belgia, Grecia, Irlanda, Lituania, Luxemburg şi Malta, s-au alăturat și ele inițiativei.

Comisia Europeană va propune în iunie standarde mai dure privind emisiile de dioxid de carbon ale noilor maşini în Europa. Și asta în numele  îndeplinirii obiectivelor climatice.

Actualele standarde privind emisiile de dioxid de carbon „trebuie întărite semnificativ” şi UE trebuie de asemenea să extindă staţiile de încărcare pentru vehiculele electrice. Legislaţia UE trebuie amendată pentru a permite statelor să ia măsuri la nivel naţional. Privind interzicerea vânzărilor maşinilor echipate cu motoare diesel sau pe benzină, arată cele nouă ţări.

Vânzările de mașini electrice și hibride s-au triplat în 2020

Data de la care va fi interzisă vânzarea de mașini pe motorină și benzină. Vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut. Acestea au depăşit pragul de un milion de unităţi. Acestea sunt responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute.  aceste date au fost publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Pe lângă faptul că trebuie să îndeplinească noile ţinte stricte privind emisiile de carbon introduse în UE, producătorii auto au beneficiat şi de subvenţiile guvernamentale pentru vehiculele electrice. Subvenţiile au fost incluse în programele naţionale de revenire din pandemie, în special în Franţa şi Germania. În consecinţă, în 2020, vânzările de vehicule complet electrice s-au dublat până la 538.772 unităţi, de la 247.854 unităţi în 2019, consemnează Agerpres.