Danis Tanovic, despre cum îţi alegi actorii şi soţia

Danis Tanovic, despre cum îţi alegi actorii şi soţia

Regizorul bosniac deţinător de Oscar a susţinut că lungmetrajul care a deschis Festivalul Internaţional de Film "Bucureşti" este o scrisoare de dragoste adresată ţării lui.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film "Bucureşti" a luat startul luni seara cu proiecţia lungmetrajului "Cirkus Columbia", de regizorul bosniac Danis Tanovic, unul dintre cei doi invitaţi speciali ai evenimentului. Cineastul premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin a susţinut ieri, la Sala "Ileana Berlogea" a UNATC, o conferinţă de presă urmată de masterclassul "War and Film: A Survivor’s Guide".

"Sunt pentru prima dată în România şi deocamdată îmi place. Am văzut o parte din Bucureşti, care mi s-a părut foarte frumoasă şi mi se spune că nu e singura", a declarat Danis Tanovic înainte de proiecţia lungmetrajului de la Cinema Studio.

"Filmul pe care îl vedeţi a fost terminat cu aproape un an în urmă. Este un lungmetraj despre o vreme în care, pentru generaţia mea, cerul era cu adevărat albastru pentru ultima oară. Noi, bosniacii, şi voi, românii, avem ceva în comun: am schimbat sistemul. Însă voi aţi reuşit s-o faceţi cu mai puţine victime decât noi şi fără război. În ţara mea, după acea schimbare de regim, nimic nu a mai mers bine. Am vrut să fac un film despre această perioadă anume, dintre pace şi război, e şi o poveste de amor şi o scrisoare de dragoste adresată ţării mele şi generaţiei părinţilor mei", a detaliat Tanovic, precizând că lungmetrajul "Cirkus Columbia" este "despre o ţară numită Iugoslavia, care nu mai există pe hartă, există doar în memoria unor oameni care îmbătrânesc".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât despre distribuţia filmului "Cirkus Columbia", "pe Miki Manojlovic l-am ales de la bun început, având în vedere vârsta şi natura personajului, numai el putea să îl facă, nu e ca şi cum aş fi avut de ales între cinci-şase actori. Iar să îţi explic cum de l-am ales pe el ar fi acelaşi lucru cu să îţi explic de ce mi-am ales nevasta. Iar dacă i-aş explica ei de ce am ales-o şi de ce o iubesc, m-ar părăsi", a declarat cineastul pentru EVZ. "Umorul a jucat un rol esenţial în supravieţuirea mea. De fapt, toate filmele mele sunt comedii, dar publicul nu-şi dă seama, preferă să mă ia în serios", a subliniat Tanovic.

VEZI PROGRAMUL FESTIVALULUI! <iframe title="YouTube video player" width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/TojWD6N_pao" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>