Evenimentul Zilei > Politica > DĂNCILĂ îl AVERTIZEAZĂ pe IOHANNIS: „Domnul preşedinte să lase Guvernul României să ducă Preşedinţia UE la bun sfârşit”
DĂNCILĂ îl AVERTIZEAZĂ pe IOHANNIS: „Domnul preşedinte să lase Guvernul României să ducă Preşedinţia UE la bun sfârşit”

DĂNCILĂ îl AVERTIZEAZĂ pe IOHANNIS: „Domnul preşedinte să lase Guvernul României să ducă Preşedinţia UE la bun sfârşit”

Viorica Dăncilă a declarat că Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută de prim-ministru şi de către Guvern, iar în această perioadă prim-ministrul ar trebui să fie cel care merge şi la Consiliul European.

„Am văzut când a venit cancelarul Austriei că a preluat ştafeta Preşedinţiei. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută de prim-ministru şi de către Guvern. Este o regulă care trebuie respectată. Tot ce înseamnă legislaţie europeană, tot ce înseamnă a conduce consiliile pe diferite domenii, le conduc miniştrii din Guvern şi primul ministru conduce Preşedinţia Consiliului UE. Pe data de 15 ianuarie chiar prim-ministrul va vorbi despre priorităţile Preşedinţiei rotative în plenul Parlamentului de la Strasbourg. Eu cred că acest lucru nu este un lucru bun (că preşedintele Iohannis va prelua Preşedinţia Consiliului UE – n.r.), pentru că partenerii noştri, statele membre, prim-miniştrii din statele membre nu vor înţelege absolut nimic. Preşedinţia rotativă este deţinută de fiecare stat în parte, de fiecare dată prim-ministrul a fost cel care a deţinut Preşedinţia rotativă. Guvernul României este cel care duce pe agenda Consiliului European subiectele de interes, este cel care este mediatorul imparţial şi facilitatorul de consens la nivel european”, a spus Dăncilă, întrebată dacă se aşteaptă să preia Iohannis Preşedinţia Consiliului UE.

Ea a adăugat că în cazul ţării noastre este o situaţie atipică, care nu este benefică pentru România.

„În mod normal prim-ministrul, pe timpul Preşedinţiei, ar trebui să fie cel care merge şi la Consiliul European, pentru a avea o continuitate între temele pe care le dezbatem ca şi Preşedinţie a Consiliului UE şi a putea susţine anumite lucruri în Consiliul European. În altă ordine de idei, dă posibilitatea negocierilor, care este principală armă la Bruxelles pentru anumite aspecte legate de România. Înţeleg că domnul preşedinte vrea să meargă la Consiliul European, dar eu cred că dânsul, ca să arate că este un cunoscător al regulilor europene, să lase Guvernul României să ducă Preşedinţia la bun sfârşit. Dacă nu va face acest lucru (…) va trebui să iau anumite măsuri, să stopez anumite lucruri, ceea ce nu ar fi plăcut pentru noi ca şi ţară”, a menţionat premierul la Antena 3.