Evenimentul Zilei > Politica > Dan Barna, despre cauzele crizei guvernamentale. La ce nu s-au înțeles Cîțu, USR-PLUS și PNL
Dan Barna, despre cauzele crizei guvernamentale. La ce nu s-au înțeles Cîțu, USR-PLUS și PNL

Dan Barna, despre cauzele crizei guvernamentale. La ce nu s-au înțeles Cîțu, USR-PLUS și PNL

Criza guvernamentală provocată de revocarea lui Vlad Voiculescu se datorează interpretărilor diferite pe care partidele coaliției le-au dat procedurii de revocare a unui ministru.

Vicepremierul Dan Barna, copreședinte al Alianței USR-PLUS, susține că USR-PLUS, PNL și Florin Cîțu au avut propriile interpretări asupra felului în care se poate face revocarea unui ministru. De aici, a spus Dan Barna, au apărut și toate neînțelegerile din coaliție.

„Eu spun că felul în care ideea unei demiteri a fost înţeleasă şi este înţeleasă de USR-PLUS şi de PNL, şi de premier, s-a dovedit fundamental diferită. Și exact pentru asta a trebuit să stăm două zile să clarificăm că în opinia noastră – şi a devenit foarte clar acum – demiterea unui ministru trebuie făcută prin dialog cu partidul care l-a promovat în poziţia respectivă, prin discutarea unor elemente foarte clare de evaluare şi a unor criterii obiective în baza cărora i se reproşează unui ministru lipsa de performanţă, faţă de varianta în care s-au întâmplat lucrurile, cu o demitere unilaterală şi necomunicată”, a adăugat Dan Barna.


Ascensiunea lui Vlad Voiculescu. Multe semne de întrebare și sprijin din zone inaccesibile oamenilor obișnuiți


Ce a greșit Voiculescu

Vicepremierul îi găsește scuze lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, revocat de premierul Florin Cîțu. Dan Barna susține că fostul ministru ar fi fost demis pentru că nu a performat pe zona de comunicare.

„În esenţă, ceea ce i s-a reproşat a fost o neperformanţă în zona de comunicare, pentru că alte elemente concrete nu am văzut să fie prezentate în toată această perioadă. (…) Fiind în prima linie a luptei cu această pandemie, Ministerul Sănătăţii fiind un minister pe care sunt toate farurile în momentul de faţă, în toată această perioadă presiunea fost foarte mare”, a declarat Dan Barna, într-o intervenție la TVR.

Potrivit spuselor sale, în afară de problemele de comunicare, Vlad Voiculescu și-a făcut treaba cât a ocupat portofoliul la Ministerul Sănătății

„Evident că unele aspecte de comunicare nu au fost poate cele mai fericite, dar, dincolo de asta, poziţia noastră – şi cu asta nu o să merg mai departe – a fost că Vlad Voiculescu a făcut ceea ce trebuia să facă în perioada în care a fost ministru”, a adăugat liderul USR-PLUS.

Vlad Voiculescu

De unde au plecat neînțelegerile

Dan Barna a dat explicații legate de criza politică provocată în coaliția de guvernare de revocarea ministrului Sănătății. În opinia sa, aceasta a fost provocată de faptul că protocolul de funcționare a coaliţiei de guvernare nu a prevăzut modalitatea de remaniere a unui ministru. În aceste condiții, el a interpretat gestul premierului drept „un exerciţiu neinspirat de manifestare a rolurilor în cadrul unei coaliţii”.

„Situaţia în care s-a ajuns a arătat tocmai că nu am avut lucrul acesta clarificat. În ultimele două zile exact asta am făcut: am stabilit un mecanism prin care o situaţie cum s-a întâmplat, cea cu Vlad Voiculescu, să nu mai fie posibilă”, a precizat Dan Barna.