Scrisoarea săptămânii. Torturat de Securitate, nu a făcut niciun pact cu regimul

Sunt Băurceanu, nu știu dacă ne putem plânge de abuzurile comuniste, dar încerc.

Conducerea superioară de partid și de stat a decis ca nevestele noastre să plătească, începând cu 2016, impozit. Anexez un document de la CNSAS că la 47 de ani m-a bătut Răducă Gheorghe, fiul lui Petre și al Mariei din com Bărbătești, jud. Vâlcea, 5 ore, din oră în oră, 25 de bastoane de cauciuc, eu, cetățean „liber”. Cum credeți că a reacționat nevastă-mea când am venit. „Nu s-au gândit că ești tată de copil! Avea «Puiuțu» 11 ani. Am refuzat să-i jur credință lui Pingelică în 1975. Colonelul nu era singur, mai avea 7 plăvani. Șeful celor 7 mi-a izbit un pumn peste dinți. Pe vremea celuilalt mare bandit, Dej, securistul nu mă lovea peste dinți. Așa îi ajuta pe români să-și revină din adormire. Că așa zicea, parcă, Hemingway: „Nu te întreba pentru cine bat clopotele, pentru tine bat clopotele”. Poate au avut și ei bunici care s-au jerfit pentru eliberarea Basarabiei – pământ românesc, cum zicea Maniu, și a Basarabiei de nord. Un universitar de la Iași a zis că el vrea bani mulți. De unde să ia și doamna minstru, de la noi, că fabrici nu mai avem, foștii directori i-am văzut la TV, au pensii, nu-i doare de ruina care au lăsat-o. Să auzim doar de bine!

Ion Băurceanu

Document CNSAS din Arhiva Securității

Ministerul de Interne
Inspectoratul Municipiului
București
Securitate
Strict secret Exemplar
nr.1 / 14 aprilie 1977

NOTĂ

Nr.00 Organele noastre urmăresc informativ pe numitul Băurceanu Ion, de 45 de ani, fără antecedente politice, fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru activitatea desfășurată în cadrul unei organizații subversive, în prezent lăcătuș la Întreprinderea de aparate electronice pentru măsuri industriale, domiciliat în București, Aleea Lotrioara, nr.2.

În timpul executării pedepsei a fost cunoscut cu atitudine dușmănoasă, iar după punerea sa în libertate, semnalat că întreține legături cu persoane pe care le-a cunoscut în detenție, în prezența cărora purta discuții ostile orânduirii socialiste și de stat din țara noastră. În baza acestor date, Băurceanu Ion a fost avertizat în anii 1966-1969. După ultima măsură întreprinsă, cel în cauză a renunțat o perioadă la manifestarea atitudinii sale ostile până în anul 1973, când a reluat legăturile cu persoane fost condamnate contrarevoluționar, în anturajul cărora, de asemenea, a proferat injurii la adresa regimului socialist din țara noastră.

Băurceanu Ion a refuzat să depună jurământul de credință față de Republica Socialistă Română, ceea ce a determinat conducerea întreprinderii să aplice măsura retrogradării sale de la funcția de proiectant la cea pe care o deține în prezent.

Menținându-se pe o poziție dușmă noasă regimului, Băurceanu Ion a fost semnalat în ultimul timp cu preocupări de a-și forma un anturaj de persoane selectate după aceleași criterii ca mai sus, cu care s-a vizitat și la domiciliu. Și în prezența acestora a avut manifestări dușmănoase orânduirii noastre, după cum aceeași atitudine a fost semnalată și în scrisorile expediate diverselor rude și prieteni.

În ziua de 14 aprilie 1977, Băurceanu Ion s-a prezentat la sediul organelor noastre pentru avertizare, după ce anterior refuzase să dea curs invitației noastre, ocazie cu care inițial s-a situat pe o poziție de negare a atitudinii sale dușmănoase pentru ca, pe parcurs, să fie demascat și determinat să recunoască și să declare în întregime conținutul discuțiilor ostile pe care le-a purtat cu persoanele din anturaj. Sus-numitul a recunoscut că a avut o poziție profund dușmănoasă regimului și s-a angajat în scris că în viitor va renunța la această atitudine și va întrerupe orice legătură cu persoanele fost condamnate contrarevoluțuionar, care au format anturajul său. De asemenea, s-a angajat ca, în cazul când va afla despre fapte, acțiuni sau atitudini dușmănoase orânduirii noastre va încunoștiința de îndată organele de securitate.

Întrucât nu sunt garanții că și va respecta angajamentele luate față de organele noastre, Băurceanu Ion rămâne în continuare în atenția noastră și, totodată, va fi invitat periodic pentru a-l avea sub control și pe această cale.

Pentru Șeful Securității Municipiului București, Colonel Răducă Gheorghe

Te-ar putea interesa și: