Evenimentul Zilei > Social > Cutremur de 5 grade în România. CE URMEAZĂ? PREVIZIUNEA lui Mărmureanu FACE OCOLUL ROMÂNIEI. Breaking news
Cutremur de 5 grade în România. CE URMEAZĂ? PREVIZIUNEA lui Mărmureanu FACE OCOLUL ROMÂNIEI. Breaking news

Cutremur de 5 grade în România. CE URMEAZĂ? PREVIZIUNEA lui Mărmureanu FACE OCOLUL ROMÂNIEI. Breaking news

În urma cutremurului de miercuri seară, anunțat, inițial, de INFP ca având magnitudinea de 5 grade pe scara Richter și, ulterior, revizuit la 4,5, directorul onorific al instituției, Gheorghe Mărmureanu a reacționat prompt. Specialistul a vorbit despre caracteristicile acestui seism, dar a discutat și despre ce ne așteaptă în viitor.

Pentru specialist, seismul nu a fost unul care să pună probleme.

„E un cutremur absolut normal, unul obişnuit. Posibilitatea de pagube materiale este absolut zero. E foarte adânc, nu se pune problema. Chiar nu putem spune că ar putea fi unul mai mare după aceea”, a spus Mărmureanu, pentru Digi24.

Totuși, Mărmureanu a reamintit că există un cutremur mare care urmează să lovească România, în viitor.

Redăm, mai jos, părți din interviul în care expertul discută despre un nou seism imens, cu magnitudine de 8 grade pe Richter.

„(Cutremurul – n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu, care a participat la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pământului.

El a asemuit imaginea cutremurului cu un con răsturnat, în vârful acestuia fiind cutremurul, iar suprafaţa bazei Europa.

Mărmureanu susţine că viitorul cutremur mare ce se va produce în România se va asemăna celui din 1802, cu magnitudinea 8, dar care nu a produs victime.

Însă, susţine specialistul, nu acelaşi lucru se poate spune despre efectele viitorului cutremur, în contextul în care România s-a schimbat, iar acum „avem blocuri făcute prost”.

„Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a spus Mărmureanu.