Evenimentul Zilei > International > Cutremur mondial. Donald Trump, mutare istorică: Trupele SUA se retrag complet!
Cutremur mondial. Donald Trump, mutare istorică: Trupele SUA se retrag complet!

Cutremur mondial. Donald Trump, mutare istorică: Trupele SUA se retrag complet!

O mișcare extrem de importantă făcută pe plan extern de președintele SUA, Donald Trump, la foarte scurt timp după ce a revenit la Casa Albă de la spitalul unde fusese internat pentru COVID-19.

Decizie foarte importantă luată de președintele Donald Trump ce vizează politica externă a Statelor Unite ale Americii. Liderul de la Casa Albă vrea să retragă toate trupele din Afganistan, până la Crăciun. Adică mai repede decât acordul făcut de SUA cu talibanii din această țară.

„Ar trebui să-i aducem acasă până la Crăciun pe puţinii noştri bărbaţi şi femei curajoşi care încă mai slujesc în Afganistan!”, a scris președintele țării pe contul de Twitter. Pe parcursul ultimilor ani, Donald Trump a anunțat că vrea să „pună capăt războaielor nesfârşite” şi nu a ascuns niciodată că speră să accelereze retragerea pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale.

Conform acordului, retragerea era programată pentru mijlocul anului viitor

Administraţia Trump s-a angajat să retragă toate trupele americane din Afganistan cel târziu până la mijlocul anului 2021, conform unui acord istoric semnat pe 29 februarie cu talibanii, menit să pună capăt celui mai lung război în care au fost implicate SUA. De partea cealaltă, insurgenţii s-au angajat să nu permită teroriştilor să opereze din teritoriile pe care le controlează, precum şi să înceapă negocieri de pace directe fără precedent cu guvernul de la Kabul.

Acestea au început în luna septembrie, cu câteva luni întârziere, dar nu au dus încă la un acord de reducere a violenţei sau de încetare a focului.

În ciuda acestor mici progrese, armata americană a început să se retragă în ritmul stabilit în acord, dacă nu chiar mai rapid. În septembrie, în Afganistan se mai aflau 8.600 de soldaţi americani, dar Pentagonul a indicat că o nouă fază a retragerii era iminentă, conform Agerpres.

Donald Trump a fost depistat pozitiv cu coronavirus, săptămâna trecută și a fost pus pe picioare de medici în timp record. El a revenit la Casa Albă la șase zile distanță de primirea diagnosticului și și-a reluat atribuțiile prezidențiale.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.