Premierul interimar Ludovic Orban a anunțat că în România au fost înregistrate 50 de cazuri de coronavirus. El a precizat că persoanele infestate erau în carantină sau în izolare la domiciliu. El a participat la ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„Cred că trebuie să ne concentrăm pe câteva direcţii de acţiune – întărirea Direcţiilor de Sănătate Publică şi schimbarea de urgenţă a acelora care nu-şi fac datoria. Nu putem accepta să fie directori aflaţi în concediu medical de o lună de zile sau directori care sabotează încercările pe care le-am făcut de a suplimenta efectivele de medici şi de alte categorii de personal care să susţină activitatea Direcţiilor de Sănătatea Publică. Direcţiile de Sănătate Publică sunt vitale în efortul pe care-l facem”, a spus Orban, la şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Orban s-a declarat mulțumit de măsurile adoptate până acum, dar a precizat că trebuie întărite direcțiile de sănătate publică și înlocuirea directorilor care nu își fac treaba. Premierul a atras atenția că aceste instituții sunt vitale în efortul făcut pentru combaterea epidemiei. Ludovic Orban a mai spus că anchetele epidemiologice trebuie extinse.

Premierul interimar susține că bazele de date ale ministerelor trebuie interconectate, astfel încât toate instituțiile să știe ce persoane se află în carantină sau izolare deoarece este nevoie de o reacție rapidă.

Furnizorii de utilități trebuie să fie informați în cazul în care intervin la o persoană sau o familie se află într-o situație de carantină sau de izolare la domiciliu, pentru ca echipele de intervenție să poarte echipamente de protecție, astfel încât să se reducă riscul de răspândire a virusului