Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur extrem de ciudat! 6,2 grade pe Richter. Aparatele au luat-o razna
VIDEO

Cutremur extrem de ciudat! 6,2 grade pe Richter. Aparatele au luat-o razna

Un nou cutremur cu o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter a ajuns pe prima pagină a ziarelor.

Seismul violent a avut loc astăzi la ora 8:54, ora Romaniei. Epicentrul a fost localizat în sudul Alaskai.

Seismul a fost unul de suprafață, fiind produs la o adâncime de 40 de kilometri. Momentan nu au fost publicate informații despre posibile victime și despre pagube, însă autoritățile se așteaptă la ce este mai rau.

Cutremur în weekend în România

Și în România a avut loc un seism, cu o magnitudine evident mult mai mică, în acest weekend.

Cutremurul s-a produs în apropiere de Capitală, fiind unul neobișnuit din acest punct de vedere. Seismul a avut magnitudinea de 3,1 grade, apropiată de cea a unui alt cutremur, produs în Vrancea în urmă cu câteva zile. Seismul respectiv, din 29 septembrie, a avut magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter.

Cutremurul de duminică dimineața a avut loc la ora 05:51, epicentrul fiind localizat la 44 de kilometri de Capitală, informa Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).

Adâncimea seismului de duminică dimineața a fost de numai 2 kilometri, iar cele mai apropiate orașe de epicentru au fost: Ruse (42 de kilometri), București (44 de kilometri), Ploiești (100 km), Pitești (148 km), Varna (156 km) și Constanța (179 km).

România, lovită de un cutremur colosal?

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), a vorbit despre un viitor mare cutremur din țara noastră.

„Va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune.

Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a declarat faimos seismolog Gheorghe Mărmureanu.