Evenimentul Zilei > Politica > Cursa pentru Cotroceni, miza ascunsă a jocurilor din Kiseleff?
Cursa pentru Cotroceni, miza ascunsă a jocurilor din Kiseleff?

Cursa pentru Cotroceni, miza ascunsă a jocurilor din Kiseleff?

În cercurile informale din PSD a circulat scenariul potrivit căruia candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2019 a fost unul dintre motivele care au contribuit la ruptura dintre premierul Sorin Grindeanu și apropiații președintelui PSD, Liviu Dragnea

Alegerea lui Sorin Grindeanu în funcția de premier PSD a provocat, încă de la început, nemulțumirea nucleului dur al partidului, format din filialele județene care au obținut cele mai multe voturi în alegeri. Liderii PSD din Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu și-ar fi dorit ca la Palatul Victoria să fie înscăunat un membru din aceste organizații, ca răsplată pentru efortul depus în alegeri. În schimb, funcția de prim-ministru a mers către un PSD-ist din Timiș, o organizație cu rezultate modeste în istoria post-decembristă a partidului.

Ca monedă de schimb pentru acceptarea lui Grindeanu ca premier, liderii județeni cei mai performanți în alegeri i-au cerut președintelui PSD, Liviu Dragnea, ca Niculae Bădălău, liderul PSD Giurgiu, să fie ales președinte executiv al partidului, astfel încât cele mai puternice filiale să aibă asigurată succesiunea la tron în partid în cazul schimbării lui Dragnea din funcție.

Alarma din sondaje

Sorin Grindeanu a început să devină o problemă în partid după protestele masive generate de OUG 13, când premierul a ieșit cel mai puțin „șifonat” în sondajele de opinie, au relatat EVZ surse din partid.

Grindeanu risca să îi amenințe proaspătului primar al Capitalei, Gabriela Firea, poziția de cel mai popular lider PSD. Implementarea cu succes a programului generos de guvernare al partidului, cu numeroase lucrări de infrastructură și măriri de pensii și salarii, i-ar fi oferit lui Grindeanu o imagine de succes pentru electorat.

Acest lucru ar fi putut să umbrească eventualele realizări în Capitală ale Gabrielei Firea, cu atât mai mult cu cât aceasta depinde de mai multe ministere pentru a-și pune în aplicare proiectele, adică ar depinde de Sorin Grindeanu. De altfel, Firea a și criticat Guvernul că nu vrea să dea Primăriei centura Capitalei sau Metrorexul.

Unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, Gabriela Firea, ar putea pretinde candidatura din partea PSD la alegerile prezidențiale din 2019, iar eliminarea lui Grindeanu de la butoanele puterii îi lasă lui Firea culoarul liber.

„Completul negru”

Condamnat deja cu suspendare în dosarul „Referendumul”, Liviu Dragnea este trimis în judecată într-un nou dosar de corupție și riscă, în cazul unei noi condamnări, să fie întemnițat. Aflat în funcție la Palatul Victoria, Grindeanu ar putea, într-un asemenea scenariu, să emită pretenții și la șefia partidului. Dar cu Grindeanu scos din joc, organizațiile puternice ale PSD din sudul țării se asigură că nimeni nu le amenință preluarea partidului în cazul condamnării lui Dragnea de către „completul negru” de la ÎCCJ