Cursa cu obstacole pentru revizuirea Constitutiei franceze

Cursa cu obstacole pentru revizuirea Constitutiei franceze

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a mai facut un pas important in directia revizuirii Constitutiei franceze, prin care va primi puteri sporite si obligatia de a aparea in fata parlamentului.    

Schimbarile din Legea fundamentala ar putea sa-i creeze insa probleme cu partidul Uniunea pentru o Miscare Populara, care l-a promovat la presedintie.

Potrivit „Financial Times”, liderul de la Elysee a primit ieri o lista cu 77 de amendamente din partea comisiei transpartinice, care, sub coordonarea fostului premier Edouard Balladur, a conceput modificarile constitutionale pentru a aduce responsabilizare si un nou echilibru al puterilor.

Mai multe puteri, dar si responsabilitate

Spre surprinderea analistilor de la Paris, dar si a opozitiei socialiste, proiectul de revizuire a Constitutiei nu ofera celui mai puternic presedinte din Europa numai noi puteri, ci si obligatii prin care detinatorul functiei supreme este responsabilizat in fata parlamentului.

Amendamentele vizeaza reducerea puterilor executivului prin limitarea procedurii de asumare a raspunderii si oficializarea puterii prezidentiale de a „determina” politicile guvernului.

Daca criticii presedintelui, precum membrii Partidului Socialist, se asteptau ca liderul de la Elysee sa primeasca noi puteri sau, mai degraba, sa-si vada inscrise in Constitutie prerogativele detinute de facto, Comisia Balladur a inclus intre amendamente si o serie de obligatii pentru seful statului. Acesta va raspunde in fata parlamentului - in plen si in comisii - pentru politicile pe care le traseaza guvernului.

Partidul prezidential, ingrijorat

Modificarile propuse pentru echilibrul democratic de la Paris nu sunt insa agreate de intregul peisaj politic, cel mai neasteptat adversar fiind chiar partidul presedintelui Sarkozy.

UMP este ingrijorat de noul sistem electoral propus de Comisia Balladur, considerand ca redistribuirea pe baze proportionale a 5% din locurile din parlament i-ar avantaja pe micii adversari politici ai partidului, ca formatiunile de stanga sau de extrema-dreapta.

UMP, care alaturi de socialisti domina scena politica franceza, ar dori pastrarea sistemului - mai putin reprezentativ - al votului majoritar in doua tururi si eliminarea incompatibilitatii intre functia de ministru si cea de primar.

Mai multe puteri, buget mai mare

Desi modificarile constitutionale nu vor fi supuse votului decat la inceputul verii 2008, presedintia franceza pare sa se pregateasca deja de noile atributii. Conform saptamanalului „Profession politique”, bugetul presedintiei urmeaza a fi triplat, de la 32 de milioane, la circa 100 de milioane de euro.

Majorarea va fi utilizata pentru angajarea a 800 de specialisti, care in prezent sunt detasati la Elysee din cadrul unor ministere. Sumele nu vor greva bugetul de stat, spun aliatii presedintelui, pentru ca ministerele isi vor reduce bugetele in consecinta.

Bani in plus vor fi insa necesari pentru ca salariul presedintelui, care in prezent are putin peste 100.000 de euro anual, va creste si el in mod semnificativ pentru fi comparabil cu remuneratia premierului, de 240.000 de euro brut.

Ne puteți urmări și pe Google News