Curs online pentru reuşita în căsnicie, în Iran

Curs online pentru reuşita în căsnicie, în Iran

Tinerii iranieni care au împlinit vârsta legală pentru a se putea căsători pot urma un curs pe internet care îi învaţă cum să procedeze pentru a avea o căsnicie durabilă, în urma unei iniţiative a autorităţilor care încearcă să stopeze creşterea numărului divorţurilor, relatează AFP.

O organizaţie guvernamentală iraniană pentru tineret a inaugurat un curs online "interactiv" de trei luni, cu scopul de a-i ajuta pe tineri să îşi aleagă partenerul de viaţă potrivit, pentru a avea o căsnicie fericită şi durabilă. La sfârşitul cursului, participanţii primesc o diplomă de "aptitudini în căsnicie".

Numărul divorţurilor înregistrează o rată rapidă de creştere de câţiva ani în Iran, în special în marile oraşe precum Teheran, unde un sfert din totalul căsătoriilor se încheie printr-un divorţ, a explicat psihologul Ahmad Borjali, unul dintre consultanţii acestui program.

În 2009, "numărul divorţurilor a crescut cu 15%, iar cel al căsătoriilor a crescut doar cu 2%", a adăugat psihologul iranian, în 13 martie, cu ocazia prezentării acestei iniţiative.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între tradiţie şi modernitate

În paralel, vârsta medie la care tinerii iranieni se căsătoresc nu a încetat să crească, în principal din motive economice, ajungând în prezent la 29 de ani, potrivit estimărilor oficiale. Conservatorii religioşi aflaţi la putere în Iran, care condamnă concubinajul, susţin că vârsta ideală pentru a te căsători este 20 de ani, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Experţii occidentali consideră, însă, că această idee este o moştenire a unei societăţi tradiţionaliste, care îi priveşte cu suspiciune pe celibatarii trecuţi de vârsta de 30 de ani.

"E bine să lansezi un program educativ, însă ce tip de familie promovează el?", se întreabă sociologul Shahla Ezazi. "Societatea noastră ezită între tradiţie şi modernitate. Aceste cursuri se concentrează pe întărirea modelului de familie în care bărbatul comandă, iar femeia i se supune. Însă oamenii nu îşi schimbă comportamentul la comanda guvernului", a adăugat aceeaşi sursă.