Cumpărături ieftine în Europa

Cumpărături ieftine în Europa

Românii se antrenează pentru turismul de shopping european. De marţi, încep marile reduceri.

Peste o săptămână, mai precis marţi, 15 ianuarie, se dă startul la cumpărături în magazinele din Occident. O informaţie pe care mulţi români o ştiu, alţii o aşteaptă. Cert e că mulţi au pus deja la cale tradiţionalele excursii de shopping prin capitalele europene apropiate.

Experienţa i-a învăţat: e mai avantajos să te îmbraci la Viena sau la Milano decât la Bucureşti sau Timişoara! Avantajaţi sunt cei din vestul ţării. Pentru timişoreni, de exemplu, drumul până la Budapesta se face în 3 ore cu maşina, până la Viena în 5 ore, iar până la Belgrad (unde se află cel mai apropiat magazin Zara), doar două ore şi jumătate. Parndorf, orăşelul-magazin Clasic, drumul la cumpărături trece obligatoriu prin Parndorf, un adevărat orăşel aflat la 50 de kilometri de Viena în care sunt în jur de 150 de magazine, de la cele de prezentare ale marilor creatori de modă (Armani, Escada, Calvin Klein etc.) până la firme populare, gen Levi’s, Mango, H&M, S’Oliver, Adidas etc.

Până pe 26 ianuarie, cele mai multe magazine au reduceri promoţionale, dar, de săptămâna viitoare, acestora li se adaugă reducerile de sezon, cu până la 75 la sută. O timişoreancă ne relatează că merge periodic în outletul din Parndorf de unde cumpără pentru soţul ei tricouri polo de la Ralph Lauren: dacă atunci când sunt lansate costă cel puţin 100 de euro bucata, în magazinul din outlet o bluză nu costă decât 10 euro. „Cu 1.000 de euro ne facem şi vacanţă în Austria, şi ne şi îmbrăcăm. Noi am fost în Parndorf de unde am vânat mai ales brandurile populare: Mango, H&M. Au haine mult mai ieftine ca la noi. Iar la Mango, deşi avem şi noi în ţară, aici găsesc piese diferite, mult mai frumoase. Prefer să vin de două ori pe an, în sezon de reducere, şi să-mi asigur garderoba o perioadă, decât să cumpăr de acasă. Măcar aşa ştiu că sunt îmbrăcată ca lumea“, explică Oana Albu, o tânără de 25 de ani, manager. „Hainele sunt mai ieftine şi de mai bună calitate. Găsim branduri populare, gen H&M sau C&A, unde îmbrăcămintea este deosebită. În plus, ne e absolut accesibilă. La C&A, de exemplu, găseşti jeanşi de la 12 euro, pe care, dacă-i cauţi în România, trebuie să dai cel puţin 100 de lei“, povesteşte şi Carmina Popescu. Mariahilfer Strasse, fala comercială a Vienei O altă variantă de cumpărături e Mariahilfer Strasse, celebra stradă a magazinelor la modă din capitala Austriei, situată între centrul vechi al oraşului şi Gara de Vest. În fiecare an, pe 15 ianuarie, mallurile sunt luate cu asalt de clienţi din toată Europa. În ultimii ani, mare parte dintre ei au fost români. Sute de magazine pun la bătaie haine de ultima modă, bijuterii şi accesorii. Spre centru, pe lânga Körtner Strasse, Graben şi Kohlmarkt, se găsesc magazine de bijuterii şi buticuri foarte elegante. BUDAPESTA

Ne puteți urmări și pe Google News

Reduceri de până la 70 la sută O destinaţie familiară celor din vestul ţării este Premier Outlet Center, un complex de magazine de firmă, cafenele şi restaurante situat în afara Budapestei, la aproximativ 15 minute de mers cu maşina. De la Budapesta se merge spre autostrada M1 spre Gyor, la Exit 16 din Budapesta. De acolo, sunt amplasate semne care arată drumul spre Premier Outlets Center. Centrul este deschis în fiecare zi, între orele 10.00 şi 22.00. Are peste 100 de magazine, peste 500 de anagajaţi, aproximativ 1.800 de locuri de parcare, fiind primul outlet de acest gen deschis în Ungaria, suprafaţa sa fiind de 10 acri. Deschiderea oficială a avut loc în 2004. Găsim aici de la celebrele mărci de îmbrăcăminte şi încălţăminte sport Adidas, Puma, Nike, O’Neil sau Converse, până la mărci de jeans ca Levi’s, Mustang, Replay sau Pepe Jeans, dar şi parfumuri.

De asemenea, pentru femei sunt 31 de magazine, fiind reprezentate, printre altele, mărcile de îmbrăcăminte ca Mango, Mexx, Tom Tailor sau Calvin Klein, iar pentru bărbaţi 30 de magazine dintre care amintim Calvin Klein, Mexx, Saxoo London. Succesul acestui complex îl constituie politica de preţuri reduse tot timpul anului, aceste reduceri fiind între 30 sau chiar 70 la sută. La sfârşitul anului trecut, Premier Outlet s-a extins cu 20 de magazine cu lenjerie de lux, electrocasnice sau cosmetice de lux. Centrul are o serie de restaurante, locuri de parcare speciale şi camere de odihnă pentru persoanele cu dizabilităţi, loc de joacă pentru copii, dar şi pentru animale de companie. (Daniela Raţiu) MILANO SHOPPING: Via Montenapoleone, Via della Spiga şi Via Sant’Andrea, alături de Via Manzoni, Via Borgospesso şi Via Santo Spirito sunt renumitele străzi cu magazine de lux din Milano, care încadrează renumitul „Cadrilater de Aur“. Pentru preţuri mici tot anul, outlet-urile de lângă Milano sunt ţintele preferate: McArthur Glen Shopping City (Serravalle Scrivia, Alessandria) este cel mai mare şi mai renumit dintre ele. CAZARE: Pentru două nopţi de cazare în centrul oraşului, la un hotel de patru stele, trebuie să plătiţi în jur 300-400 de euro, în funcţie de cameră. Dacă însă preferaţi un hotel de două sau trei stele, o cameră pentru două persoane costă în jur de 100-150 de euro

DUBAI SHOPPING: Dubai Shopping Festival 2008 este cea mai exotică destinaţie de cumpărături de anul acesta. Festivalul, care celebrează un nou sezon, se va deschide pe 24 ianuarie şi va cuprinde festivităţi pe o durată de 32 de zile, până pe 24 februarie. Împătimiţii de cumpărături se pot bucura şi de Night Souk, pentru că magazinele rămân deschise până târziu după miezul nopţii. Şi întregul Dubai se va transforma într-un mall imens. CAZARE: Aproximativ 300 de euro. Atât trebuie să plătiţi pentru o cameră dublă la un hotel de patru stele, aproape de centrul de cumpărături din Dubai. Pentru o cameră la trei stele trebuie să aveţi pregătiţi în jur de 250 de euro. MADRID SHOPPING: Dimineţile de duminică transformă Madridul într-un furnicar. Calle de Ribera de Curtidores (calle a stradă - n.r.) se închide pentru maşini, devenind celebra piaţă deschisă: El Rastro. Aici puteţi găsi orice, de la pui vii până la CD-uri piratate. Atenţie însă la hoţii de buzunare. Pentru firme de lux, faceţi o vizită în partea estică a oraşului, în cartierul Salamanca, unde designeri de renume au magazin lângă magazin. CAZARE: La Madrid, un hotel de trei stele, pentru două nopţi de cazare într-o cameră dublă, vă costă în jur de 150-200 de euro. Dacă sunteţi mai mofturoşi, un hotel de patru stele, în centru, vă scoate din buzunar aproximativ 350 de euro. BARCELONA

SHOPPING: Capitala Spaniei e renumită pentru târgurile săptămânale: Mercat de las Encants în Plaza de las Glories Catalanes, Mercat de San Antoni şi Mercat Plaza Villa de Madrid. Aici puteţi găsi adevărate chilipiruri, dar trebuie să ştiţi să negociaţi şi să folosiţi cât mai multe cuvinte în spaniolă. Dacă vreţi ceva tradiţional, Circuit del Born, ascuns în cartierul Ciutat Vella Ribera, e plin de haine din mătase, produse artizanale, dar şi de magazine ale designerilor consacraţi. CAZARE: Pentru două nopţi într-un hotel de trei stele, la Barcelona trebuie să plătiţi în jur de 200-250 de euro. Pentru condiţii şi mai bune, la patru stele, în centru, plătiţi de două ori mai mult.

PARIS SHOPPING: Visul oricărui cumpărător înrăit, Parisul e capitală pentru marile magazine ale Europei. Pentru magazine haute-couture, străzile Rue du Faubourg Saint-Honore şi Avenue Montaigne sunt ceea ce căutaţi. Pentru marochinărie, mergeţi pe străzile Rue du Cherche-Midi şi Rue de Grenelle. Dar adevăratele trend-setterr-uri sunt magazinele de pe Rue Etienne Marcel şi Place des Victoires. Galeriile comerciale Printemps, Lafayette şi La Samaritaine sunt „cu de toate“. CAZARE: Două nopţi, aproape de Arcul de Triumf şi Champs- Elysees, vă costă aproximativ 300 de euro, cu mic-dejun inclus. Iar la patru stele, în „buricul“ oraşului, plătiţi aproximativ 450 de euro.

ROMA SHOPPING: Via Condotti, Via Borgognona şi Via Frattina, care se întâlnesc cu Via del Corso, sunt cele mai cunoscute străzi de modă din capitala italiană. Pe Via dei Sediari găsiţi mobilă, iar Via Santa Dorotea este strada cu ceramică. Însă deliciul la cumpărături îl reprezintă outlet-urile: la Castel Romano (25 de km la sud de Roma) sunt 95 de magazine de firmă, care mai de care mai îmbietoare, adunate sub numele McArthurGlen Designer Outlet, unde găsiţi preţuri mici tot timpul. CAZARE: Un hotel de trei stele la Roma costă în jur de 150-200 de euro, în funcţie de zona în care este situat. La patru stele, preţurile ajung la 250-300 de euro. PRAGA SHOPPING: Capitala Cehiei este un mix plăcut de magazine de firmă, produse artizanale, suveniruri şi mărci locale, dar şi outlet-uri. În cartierul Nove Mesto sunt adunate cele mai multe dintre ele şi le găsiţi deschise de la 9.00 la 19.00 în timpul săptămânii, şi de la 10.00 la 13.00 sâmbăta. Nu rataţi magazinele cu păpuşi de lemn, căciuli ruseşti şi cristale de Bohemia din jurul pieţei Wenceslas. CAZARE: Capitala cehă vă oferă cazare la trei stele în centrul vechi al oraşului cu 140 de euro pentru două nopţi. Un hotel de patru stele, situat în aceeaşi zonă, vă costă 160 de euro, dacă vă grăbiţi să faceţi rezervare în acest weekend.

VIENA SHOPPING: Körntner Strasse, Mariahilferstrasse şi Ringstrassengalerien sunt punctele-cheie atunci când mergeţi după magazine de lux în Viena. Situate în centrul vechi al capitalei austriece, la distanţe mici una de alta, cele două străzi şi galeria comercială oferă o gamă largă de magazine de designeri, dar şi obiecte de mobilier şi accesorii. Şi dacă tot sunteţi la Viena, mergeţi la Vosendorf, unde sunt peste 300 de magazine de modă, aparatură Hi-fi şi electrocasnice. CAZARE: Un hotel vienez de patru stele costă 250-300 de euro pentru două nopţi de cazare, aproape de centrul oraşului. Mai ieftine, hotelurile de trei stele au preţuri între 100-140 de euro. LONDRA SHOPPING: Pentru majoritatea brandurilor internaţionale, dar şi britanice, aria de shopping se concentrează în jurul străzilor Oxford Street şi Regent Street. Pentru cei care au mulţi bani de cheltuit, mai ales că Londra e recunoscută pentru preţurile sale mari, New Bond Street şi Sloane Street sunt „casa“ celor mai exclusiviste magazine londoneze. Dacă sunteţi în căutare de electronice, Tottenham Court Road nu trebuie ratat, iar pentru ceasuri şi bijuterii mergeţi în Hatton Garden. CAZARE: Un hotel de trei stele costă în jur de 200 de lire sterline (aproximativ 270 de euro). La patru stele plătiţi aproximativ 300 de lire (400 de euro). BUDAPESTA SHOPPING: Strada cumpărăturilor de lux din Budapesta este Vaci Utca, dar găsiţi magazine de firmă şi pe Nagy Körut. Merită totuşi să daţi o fugă la mallurile din oraş, unde veţi găsi preţuri şi mai mici. Westend City Center, Hilton Budapest Westend, Mammut Shopping Center sunt câteva dintre ele. Magazinele şi centrele comerciale sunt deschise între 10.00 şi 18.00 în cursul săptămânii, şi de la 10.00 la 13.00 sâmbăta. CAZARE: O cameră dublă la un hotel de trei stele pe malul Dunării vă costă 130 de euro pentru două nopţi. Pentru patru stele, în centrul oraşului, plătiţi 150-200 de euro pentru aceeaşi perioadă.