Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cum vrea Rața mecanică de la Cotroceni să se dea Cocoș pe seama a 27 de morți și 180 de răniți
Cum vrea Rața mecanică de la Cotroceni să se dea Cocoș pe seama a 27 de morți și 180 de răniți

Cum vrea Rața mecanică de la Cotroceni să se dea Cocoș pe seama a 27 de morți și 180 de răniți

Evenimentul zilei mi-a reprodus comentariul pe care l-am publicat pe cristoiublog.ro sîmbătă dimineața, în regim de Gîndul de Breaking news sub titlul Vineri noaptea, Gabriel Oprea ne-a reamintit că Gîndurile noastre trebuie să se îndrepte către Tovarășul Klaus Iohannis aflat la Sibiu!

Temelia pe care se ridica textul era simplă.

În astfel de împrejurări de excepție întră în funcțiune Procedurile. În cazul Tragediei din București, demnitarii și-au avut rostul doar în măsura în care implicarea lor era cerută de Proceduri.

Și implicarea lui Gabriel Oprea, și a lui Raed Arafat, și a lui Nicolae Bănicioiu erau cerute din cel puțin două motive:

  1. Necesitatea unei coordonări a operațiunilor de salvare și repartizare pe spitale.
  2. Necesitatea unei comunicări prompte a informațiilor cruciale în astfel de cazuri.

Ceilalți ștabi din statul român n-aveau ce căuta în Operațiune nici măcar ca dătători cu părerea.

Din acest punct de vedere, m-a uluit faptul că vicepremierul Gabriel Oprea, care ținea locul premierului, aflat în avion, a găsit de cuviință să-și înceapă prima intervenție în direct – cea mult așteptată de opinia publică de la noi – prin a declara solemn că l-a informat pe președintele Klaus Iohannis:

„La prima declarație de la fața locului, Gabriel Oprea s-a grăbit să ne dezvăluie că l-a informat despre Tragedie pe Klaus Iohannis. În împrejurări precum cea de vineri noaptea, Tovarășul trebuie informat primul numai și numai dacă el se numește Nicolae Ceaușescu. Doar într-o dictatură măsurile luate de Autorități în astfel de cazuri depind exclusiv de Conducător. Vineri noaptea, în București, măsurile depindeau numai și numai de capacitatea Autorităților de a trece automat pe proceduri fără a primi prețioase indicații de la Tovarășul. Nu văd prin ce au fost mai bune măsurile în urma faptului că Klaus Iohannis, aflat la Sibiul conjugal, în week-end, a fost informat cu prioritate.”

Anunțul mi s-a părut de o absurditate monumentală prin comica slugărnicie, de Pristanda făcut General, a vicepremierului Gabriel Oprea.

Și dacă a fost informat Klaus Iohannis ce s-a întîmplat?
Au fost cei din echipajele de Salvare mai conștiincioși în îndeplinirea sarcinilor impuse de Proceduri?
Au îngrijit medicii mai bine pe cei aduși la spital în stare gravă?
Au suferit mai puțin rudele decedaților?

Nu s-a întîmplat nimic din toate acestea, fie și din simplul fapt că președintele României n-are atribuții în salvarea și îngrijirea victimelor unei accident tragic.

S-a întîmplat însă altceva.

Klaus Iohannis, fără nici o reacție în împrejurări grave de politică internă și internațională, a devenit imediat hiperactiv.
Imaginii sale de Rață mecanică i s-au oferit pe tavă 27 de morți și 180 de răniți pentru a deveni imagine de Cocoș.
Un comentariu la textul meu din Evz.ro, iscălit Socrate Toma, mă avertiza:

„Maestre , este doar inceputul paranoiei. Sa vedeti ce urmeaza de luni incolo!”

Ei bine, paranoia n-a mai așteptat ziua de luni. Paranoia s-a pus în mișcare deja de sîmbătă.

La 13:30 în deschiderea ședinței de Guvern, Victor Ponta a declarat:

„Am fost informat de către vicepremierul pe probleme de securitate naţională, domnul Oprea, ministrul sănătăţii, secretarul de stat, domnul Arafat, cu primele elemente care ţin de competenţa instituţiilor guvernamentale, pentru că, cu siguranţă, Parchetul va efectua ancheta penală şi va stabili responsabilităţile penale care se impun.”

După un timp pe site-ul Președinției a apărut acest Comunicat:

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a solicitat sâmbătă, 31 octombrie a.c., Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Tiberiu Nițu, Viceprim-ministrului pentru securitate naţională, Ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea, și Secretarului de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, domnul Raed Arafat, ca ancheta în cazul tragediei care s-a produs azi-noapte în București să se desfășoare cu maximă eficiență, fermitate și celeritate în aplicarea legii.
De asemenea, în cursul întrevederii care a avut loc astăzi, la Palatul Cotroceni, cu Viceprim-ministrul Gabriel Oprea și Secretarul de Stat Raed Arafat, Președintelui României i-au fost prezentate primele concluzii cu privire la consecințele evenimentului, măsurile întreprinse de autorități, mobilizarea forțelor implicate în operațiunile de salvare, precum și deciziile preconizate pentru perioada imediat următoare în vederea limitării efectelor tragediei.
Președintele Klaus Iohannis a solicitat tuturor autorităților implicate să fie în alertă și să fie informat în timp real despre evoluția stării de sănătate a persoanelor rănite.”

Așadar, după ce i-au dat raportul lui Victor Ponta, aceleași persoane au fost chemate de Klaus Iohannis să-i dea și Lui raportul. Normal ar fi fost ca președintele să-l sune pe premier și să se întîlnească la Cotroceni pentru a discuta împreună cum s-au desfășurat operațiunile de salvare, despre mersul anchetei, dar mai ales despre ce măsuri legale trebuie luate mai departe pentru a evita astfel de tragedii.

În locul acestor lucruri normale, Klaus Iohannis, absolut inert, repet, în împrejurări care-i cereau intervenția, i-a chemat la ordin pe membrii Guvernului la Cotroceni pentru a i se da Raportul mai ceva ca Tovarășului.

Mult mai grav, așa cum arată chiar Comunicatul, Klaus Iohannis a dat înalte prețioase indicații Parchetului despre cum să se desfășoare ancheta penală.

Din cîte știm, cel puțin chiar de la Klaus Iohannis, Justiția e independentă. Nimeni nu poate ordona Parchetului General să grăbească mersul anchetei. Riscăm astfel ca pe vremuri, să găsim pe loc, pentru că așa a vrut Tovarășul, niște vinovați, să-i trimitem în judecată la iuțeală, fără probe temeinice, și Justiția să-i achite peste cîțiva ani, într-o vreme cînd nimeni nu-și va mai aminti de tragedie.

Nu știu motivele acestei bruște transformări a lui Klaus Iohannis din Rață mecanică în Cocoș.

Tare mă tem că n-a devenit cocoș.

I-a zis cineva să iasă în față în acest moment, profitînd de faptul că Victor Ponta a pierdut startul, deoarece nu era în țară la ora Tragediei, și să se dea Cocoș.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: