Cum vă feriţi copiii de gripă

Cum vă feriţi copiii de gripă

Nu-i lăsaţi să pună mâna pe jucăriile din cabinetul medicului şi spălaţi-i des pe mâini.

Gripa se poate transmite prin particulele de salivă care se găsesc pe diverse obiecte, precum jucăriile din spitale sau telefoanele din jurul lor. Pentru a preveni îmbolnăvirea, ar trebui ca acestea să fie dezinfectate periodic, sunt de părere specialiştii citaţi de ABC News. În plus, aveţi grijă ca mâinile copiilor să fie cât mai curate şi învăţaţi-i să nu-şi atingă faţa sau să bage mâna în gură.

Somn şi alimentaţie corectă

Nu-i lăsaţi pe micuţi să pună mâna pe jucăriile din cabinetul medicului, pentru că din cauza numărului mare de copii bolnavi care intră acolo, acestea pot avea particule de salivă cu virusuri pe ele. „Gripa se transmite prin picături de salivă care se pot găsi pe obiecte precum jucării sau telefoane“, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Jucăriile ar trebui curăţate cu săpun şi apă sau dezinfectate cu apă şi puţin clor. „O cantitate foarte mică de clor distruge aproape orice bacterie şi virus“, afirmă Diane Pappas, profesor de pediatrie la Universitatea din Virginia. La fel de important este să-i învăţaţi pe copii să nu-şi atingă faţa. Micuţii îşi duc adesea mâna în zona feţei, ceea ce-i expune riscului de a lua virusuri. Copiii bolnavi pot împrăştia virusuri şi prin faptul că pun mâna pe multe obiecte din jurul lor. „Se întâmplă adeseori să ducem mâna la nas, modalitate prin care transmitem virusurile de la o persoană la alta“, atrage atenţia Ken Haller, pediatru la Universitatea „Saint Louis“. Cea mai bună soluţie este să încercaţi să ţineţi mâinile copiilor cât mai curate.

Sportul, somnul şi alimentaţia corectă fac parte dintr-un regim de viaţă care-i ajută pe copii să lupte împotriva gripei, deoarece le întăreşte imunitatea. „În plus, este bine ca micuţii să evite aglomeraţia“, mai spune Rodica Nanu.

Imunizaţi toată familia cu vaccin. „Nu este suficient să vă vaccinaţi numai copiii, ci pe toţi membrii familiei“, afirmă Lindsery Grossman, şeful secţiei de pediatrie de la Baystate Medical Center, Springfield. Vaccinarea întregii familii este importantă şi pentru nou-născuţi, al căror sistem imunitar nu este pe deplin dezvoltat şi care nu pot fi vaccinaţi până la vârsta de şase luni.

Dacă micuţul s-a îmbolnăvit, nu-l trimiteţi la şcoală. Aceasta este o măsură de protecţie atât pentru copilul vostru, cât şi pentru colegii lui. „Nu v-ar plăcea nici vouă ca altcineva să vă infecteze copilul“, spune Jon Abramson, şeful secţiei de pediatrie de la Brenner Children’s Hospital of Wake Forest University Baptist Medical Center, Winston-Salem.   Învăţaţi-i să-şi sufle corect nasul Recomandarea generală este ca micuţul să meargă din nou la şcoală după ce a scăpat de febră şi nu mai are nevoie de niciun medicament. Învăţaţi-i pe copii să strănute în mânecă, nu în palme. Cel mai bine ar fi ca micuţii să strănute într-o batistă, dar mâneca bluziţei este un bun substitut, susţin specialiştii de la Centers for Disease Control and Prevention. „Recomandarea poate fi bună în măsura în care palmele intră mai des în contact cu diverse obiecte, precum clanţa de la uşă, decât mâneca. Cel mai bine însă este ca micuţii să-şi sufle nasul în şerveţele de unică folosinţă“, este de părere Călin Ciubotaru. „Dacă sunteţi acasă, copilul îşi poate sufla nasul deasupra chiuvetei, câte o nară pe rând, altfel timpanul poate fi afectat“, completează Rodica Nanu.

PROGRAM NAŢIONAL

1,5 milioane de vaccinări gratuite

Aproape 1,5 milioane de români au fost vaccinaţi antigripal anul acesta, în cadrul campaniei iniţiate de Ministerul Sănătăţii. Până acum, au fost imunizaţi peste 13.000 de micuţi cu vârsta de până la 4 ani şi mai mult de 61.000 de copii între 5 şi 14 ani. Campania de vaccinare va continua până la sfârşitul lunii decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News