Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum speră Stelian Tănase să facă din TVR – BBC
Cum speră Stelian Tănase să facă din TVR – BBC

Cum speră Stelian Tănase să facă din TVR – BBC

Președintele Televiziunii se pregătește să „rupă” cele două canale, care acum se canibalizează între ele. În curând, TVR 1 va difuza mai ales știri, reportaje și anchete, iar TVR 2, filme și emisiuni culturale.

Stelian Tănase, președintele director-general al televiziunii, nu renunță la visul de a face din TVR un fel de BBC. „TVR 1 nu va deveni un canal de știri. Va fi un post de actualitate, cu multă publicistică – reportaje, știri, anchete, tot ce înseamnă o televiziune de actualități”, a explicat Stelian Tănase.  

Ce vom vedea la televizor

„Am discutat cu domnul Gherghescu, directorul TVR1, să difuzăm filme politice, sociale și documentare de ficțiune. De exemplu, la TVR 1 vom vedea un film despre asasinarea lui Kennedy, „JFK”, dar nu vom difuza o poveste de dragoste. Filmele artistice vor fi difuzate pe Canalul 2”, a adăugat Tănase.

Directorul TVR spune că mizează pe suportul colegilor. „Este evident din punct de vedere managerial că cele două canale 1 și 2 trebuie să aibă identități diferite, pentru ca publicul să le identifice ușor”.

Stelian Tănase susține că acum cele două canale sunt asemănătoare, ceea ce creează probleme pe piața de publicitate. „Până la urmă tot va trebui să le separăm. Nu am hotărât dacă de la 1 septembrie anul acesta, sau de la 1 martie, anul viitor”, a precizat directorul.

Costurile sunt mai mici și mai avantajoase, crede șeful TVR, „pentru că una este să aduci mari producții de entertainment și alta este să faci un talkshow”. „Ar fi bine de exemplu să avem bani să facem „Reflector”. Noi vrem să facem din nou emisiunea, dar costă… E costisitor să trimiți un jurnalist la Baia Mare, să stea trei săptămâni, să ia interviuri, să meargă în arhive…. Televiziunea stă prost la capitolul acesta”, este realist Stelian Tănase.

CA schimbă strategia de programe a SRTV

În curând, televiziunea română va avea un canal de „actualităţi” şi un canal cu un public interesat mai mult de „cultură”. „Acum e pur și simplu o întâmplare că o emisiune este difuzată pe TVR 1 sau pe TVR 2”, explică președintele director-general al TVR. „Sunt un partizan al emisiunilor de divertisment de calitate. Dacă vă uitați la televiziunea franceză, ei au emisiuni de divertisment foarte reușite. Sper să dispunem și noi de bani să realizăm astfel de emisiuni, pentru că profesioniști avem în televiziune”, a conchis Stelian Tănase.

Consiliul de Administrație al Televiziunii Române a aprobat, ieri, schimbarea strategiei de programe a Societății Române de Televiziune, prin diferențierea identității editoriale a canalelor publice.