Cum şi-a fentat Geoană revocarea, ascuns în birou

Cum şi-a fentat Geoană revocarea, ascuns în birou

Preşedintele Senatului a stat retras mai bine de o oră în birou până s-a scurs timpul alocat şedinţei de plen.

Mircea Geoană a parat ieri, pentru a doua oară, cu succes, planul senatorilor PDL de a-l da jos din funcţia de şef al Senatului. Şi-a revizuit însă tactica. Dacă în urmă cu o săptămână a anticipat, vigilent, fiecare mişcare a PDL, fiind nelipsit din plen, aseară a schimbat scenariul: din două ore cât dura şedinţa, una a moderat cearta putere-opoziţie, iar alta şi-a aranjat-o ca pauză, în care s-a retras în birou să se reculeagă.   Întors odihnit cât să închidă şedinţa, amânându-şi astfel încă o dată revocarea, Geoană şi-a recuperat energia cât să se asigure de plecarea PDL-iştilor şi să treacă prin plen, cu voturile PSD şi PNL, ordinea de zi fără acest punct.

Rezultatul: Senatul nu a trecut nici ieri nicio lege, iar PDL plusează din nou astăzi. Deşi ambele tabere sunt de acord că singura rezolvare va veni, la un moment dat, doar printr-un verdict al Curţii Constituţionale, PDL aşteaptă ca PSD să facă sesizarea şi invers.

„Senatul nu legiferează, ci vociferează”

Plictistit să-şi arunce aceleaşi argumente procedurale ca şi acum o săptămână împotriva, respectiv în apărarea lui Geoană, senatorii au redus ieri programul de ceartă la numai o oră. Tonul l-a dat liderul PDL-iştilor, Traian Igaş, la semnalul lui Radu Berceanu, care a dat din nou prioritate plenului în faţa ministerului, pentru răsturnarea lui Geoană.

„Am început şedinţa fără a vota ordinea de zi”, a reclamat Igaş. „Fiţi fără grijă, ajungem şi acolo”, s-a apărat Geoană, stârnind bătăi în bănci din rândurile PDL. „Are dreptate domnul Meleşcanu: Senatul nu legiferează, ci vociferează”, a intervenit şi liberalul Puiu Haşotti, ironizând prezenţa miniştrilor în front „după ce n-au mai venit de un an şi ceva”. „Nu-i adevărat!”, a strigat Berceanu din bancă, lăsând din mână ziarul.

Mobilizarea PDL, care l-a adus inclusiv pe Vasile Blaga la şedinţă, nu l-a descurajat însă pe Geoană, care a pândit momentul şi a supus la vot ordinea de zi când senatorii puterii îşi antamau, pe holuri, intervenţii pe la televiziuni. Chiar şi aşa, scorul putere-opoziţie s-a blocat la egalitate: 42-42. Salvarea a venit însă de la liderul senatorilor PSD, Ioan Toma, care a cerut brusc pauză de consultări între liderii de grup.

Salvat de „consultări”

Timp de 65 de minute, senatorii s-au consultat, în râsete şi veselie, neobosindu- se nici măcar să mimize aşa-zise negocieri pentru ieşirea din blocaj. Toma s-a consultat cu el însuşi, în banca de senator. Igaş - la televizor, ocupând rapid un scaun în studiourile de pe holurile parlamentului. Haşotti – cu Blaga, într-un cerc de PDL-işti, după ce îl scuturase de la microfon.   Geoană s-a consultat şi el, la o ţigară, cu Blaga, după care a grăbit pasul spre birou, ieşind abia peste o oră, doar cât să închidă şedinţa. Senatorul PSD Cătălin Voicu, pentru care Parchetul a cerut aprobarea arestării, s-a consultat îndelung cu Toni Greblă, coleg de partid şi preşedintele comisiei care urmează să-i supervizeze dosarul, apoi a trecut la Şerban Mihailescu, ca între tovarăşi de suferinţă la DNA.

Berceanu şi-a consultat şi el, nerăbdător, ceasul, după care a plecat înainte de încheierea şedinţei, la braţ cu Blaga, semn că deznodământtul era dinainte cunoscut în ambele tabere.

DECONSPIRĂRI COLATERALE   La Moscova, în interes de candidat PSD

Mircea Geoană loveşte din nou pe terenul mărturisirilor în care se contrazice la distanţă de câteva luni. Ultimul episod consumat ieri este legat de vizita secretă la Moscova, din aprile anul trecut, care îl urmăreşte şi în războiul cu PDL pentru şefia Senatului.

Astfel, dacă în noiembrie 2009 îşi explica vizita prin faptul că „interesul naţional impune României normalizarea relaţiilor cu vecinii”, ieri Geoană a susţinut că, de fapt, prezenţa sa la Moscova, „evident, a fost in interes de partid”.

Explicaţiile diametral opuse au venit mai mult dintr-o întâmplare. Montat împotriva lui Geoană, PDL i-a cerut socoteală pentru toate cheltuielile din momentul în care a fost instalat la şefia Senatului.

În numele transparenţei, Geoană şi-a fluturat ieri banii pentru mărţişoare, prime şi şampanie, cheltuiţi anul trecut, dar şi deconturile din deplasările externe, listă pe care Moscova nu figurează.

„Nu am folosit bani ai Senatului pentru nicio deplasare cu scop electoral, de exemplu. Tot ceea ce a înseamnat deplasare externă pe care am făcut-o, ca şi preşedinte, de partid sau ca un candidat la preşedinţie a fost făcută pe resurse de partid, şi nu pe resurse de bani publici, din partea Senatului României”, a încercat Geoană să se justifice, autodeconspirându-se însă.

În noiembrie 2009, când vizita a fost făcută publică de Traian Băsescu, ministrul de externe PSD la acea vreme, Cristian Diaconescu, preciza că, în partid, nu se discutase despre acest lucru, dar că MAE îi asigurase lui Geoană, ca preşedinte al Senatului, documentarea.

Ne puteți urmări și pe Google News