Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum să eviţi unele taxe ale băncilor, la depozitul tău
Cum să eviţi unele taxe ale băncilor, la depozitul tău

Cum să eviţi unele taxe ale băncilor, la depozitul tău

O soluţie avantajoasă la retragerea banilor din economiile proprii este să apelaţi la cardul pe care-l aveţi la bancă. Altă variantă prin care se pot ocoli unele taxe este serviciul de internet banking.

Taxele de retragere a unei sume pe care băncile le percep la ghişeu pot fi uşor ocolite de beneficiarii conturilor dacă au un card emis de instituţia care le gestionează economiile, potrivit revistei „Capital”. În general, când se lichidează un depozit, banii sunt transferaţi în contul curent al clientului.

Comisioanele de retragere a banilor de la bancomate sunt ceva mai mici decât cele practicate pentru ridicarea lichidităţilor de la ghişeu. Astfel că, pentru bani scoşi de la ATM băncii îi revine o taxă, în medie, de 0,2% din suma retrasă, în timp ce la ghişeu comisioanele pot fi chiar duble. Spre exemplu, BCR percepe un comision de 0,4% din suma retrasă sau minimum 6 lei, iar UniCredit Ţiriac şi ING Bank au costuri de 0,5% sau minimum 5 lei.

În cazul de faţă, pentru 100 de lei scoşi de la ATM vi se vor opri 20 de bani. Pentru aceeaşi sumă luată de la ghişeul băncii nu veţi plăti acel minim 0,4%, adică 40 de bani, ci 6 lei sau 5 lei în cazul băncilor mai sus-menţionate. Sunt foarte multe bănci care pentru retragerea de bani direct de oficiu vă cer 2 sau 3 lei.

Puteţi scăpa şi netaxaţi

Mai mult, sunt unele instituţii financiare care au carduri ce nu practică niciun comision de retragere de cash de la bancomat. Printre acestea se numără Garanti, Intesa Sanpaolo sau Libra Bank. În plus, clienţii care au şi servicii de internet banking şi doresc să schimbe banca la care economisesc pot transfera mai ieftin banii în contul curent de la viitoarea instituţie de credit, de pe calculator.

Dubla penalizare, o soluţie bună pentru bănci

Sunt unele bănci care taxează retragerea numerarului din economii chiar şi în ziua de scadenţă a acestuia. MKB Romexterra comisioanează o astfel de retragere cu 0,35% sau minimum 0,5 lei din sumele economisite în moneda naţională. În schimb, cei care aleg să retragă înainte de termen vor fi taxaţi cu 0,5% sau minimum 0,5 lei.

Băncile au diverse modalităţi prin care vă pot opri o parte din banii economisiţi, dacă intraţi în banii din depozit înainte de termen. Una dintre acestea este micşorarea semnificativă a dobânzii, iar retragerea de la ghişeu este taxată. Acest lucru este practicat de ATE Bank. Clienţii care sparg depozitele în lei înainte de scadenţă nu mai primesc niciun ban în contul dobânzii, iar retragerea de la ghişeu este taxată cu 0,5% din sumă sau minimum 2 lei.

La Garanti Bank se întâmplă la fel, numai că la casierie veţi fi taxat cu 0,3% sau nu mai puţin de 5 lei. La Emporiki Bank, cotizaţi tot cu minimum 5 lei pentru procedură sau 0,5% din sumă.