Eurostat: Zona euro, primul trimestru de scădere din 2009 încoace

Eurostat: Zona euro, primul trimestru de scădere din 2009 încoace

În trimestrul patru din 2011 Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 0,9%, iar zona euro de 0,7%, comparativ cu perioada similară din 2010, arată datele Eurostat.

Dacă ne raportăm, însă la trimestrul trei ai anului trecut, performanța economică a Europei din ultimele trei luni ale anului a lăsat de dorit, înregistrându-se un declin de 0,3%.

Grecia (minus 7%), Portugalia (minus 2,7%), Italia şi Cipru (ambele cu minus 0,5%) au fost singurele state membre ale UE care au înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2011 o scădere a Produsului Intern Brut în ritm anual. Cele mai semnificative creşteri ale economiei au fost înregistrate de Letonia (5,3%), Lituania (4,5%), Estonia (4%), Slovacia (3,3%), România (2,1%) şi Germania (2%). Cum s-au descurcat economiile Franței și Germaniei Cele mai mari economii europene au avut evoluții peste așteptări anul trecut. Economia germană a crescut cu 1,5%, iar cea franceză cu 1,7%, chiar dacă ultimul trimestru din an nu a fost unul tocmai bun. Produsul Intern Brut (PIB) al nemților a scăzut cu 0,2% în trimestrul al patrulea faţă de cel anterior, iar PIB-ul Franţei a crescut cu 0,2% în aceeaşi perioadă. Cifrele sunt mult mai bune decât estimările analiștilor.

Economiștii contactați de Bloomberg indică o contracţie economică de 0,4% în zona euro în ultimele trei luni ale lui 2011, prima scădere după doi ani şi jumătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prognoza Băncii Centrale Europene indică pentru zona euro o creştere economică de 0,3% în acest an, respectiv 1,3% în 2013. Actualizarea proiecțiilor va avea loc în luna martie.