Evenimentul Zilei > International > Cum s-a folosit Erdogan de un puci pe care nu l-a dat Gülen
Cum s-a folosit Erdogan de un puci pe care nu l-a dat Gülen

Cum s-a folosit Erdogan de un puci pe care nu l-a dat Gülen

Un raport secret al serviciului de informații al UE, Intcen, dezvăluie dedesubturile tentativei de lovitură de stat din iulie 2016 din Turcia

Clericul exilat Fethullah Gülen nu a organizat lovitura de stat din Turcia, se arată într-un document aparținând serviciilor secrete ale UE, intrat în posesia EUObserver.

Raportul, redactat de Intcen, serviciul de informații al UE, mai susține și că vasta acțiune de epurare a așazișilor suporteri ai lui Gülen, ordonată de președintele Erdogan, a avut în realitate drept scop întărirea puterii personale a șefului statului turc.

Intcen dezvăluie însă și că Gülen „șeful” unei mișcări „mon diale, antisemite și anticreștine”.

Documentul notează: „Este probabil că un grup de ofițeri, inclusiv güleniști, kemaliști, opozanți ai AKP și oportuniști se află în spatele puciului. Este puțin probabil că Gülen însuși a jucat vreun rol. Este puțin probabil ca Gülen să aibă capacitatea de a întreprinde așa ceva.” Kemaliștii sunt turci laici care se opun viziunii islamiste a partidului lui Erdogan, AKP, privind dezvoltarea Turciei.

Serviciul de informații al UE afirmă că ofițeri güleniști, ale căror grade nu erau superioare celor de locotenent sau căpitan, se simțeau „presați” să se alăture loviturii de stat din iulie trecut, deoarece știau că Erdogan pregătise o represiune împotriva lor, pentru luna august.

Liste negre vechi de ani

Raportul UE arată că Erdogan încerca să demanteleze de mai mult timp mișcarea lui Gülen din Turcia, pe care îl percepea drept „singurul și unicul rival” în fața dorinței sale de a guverna țara printrun „sistem prezidențial total”.

Documentul mai afirmă și că Erdogan „a exploatat” lovitura de stat pentru a lansa „o campanie de represiune mai vastă împotriva adversarilor AKP” din motive de „ambiții personale”.

De asemenea, raportul Intcen mai arată că MIT, serviciul de informații turc, lucra de ani de zile la „liste negre” cu „persoanele incomode” pentru regimul Erdogan. Listele conțin inclusiv nume ale unor civili, care au participat la manifestațiile anti-Erdogan de la Istanbul, în 2013. „Valul enorm de arestări din zilele care au urmat tentativei de lovitură de stat era deja pregătit. Puciul nu a fost decât catalizatorul represiunii pregătite dinainte.”

Deși raportul îl exonerează pe Fethullah Gülen pentru lovitura de stat, totuși nu îl pictează în culori prea măgulitoare. Astfel, deși învățăturile publicate în numele său „la suprafață… propovăduiesc toleranța”, în realitate „savanții specializați în limbajul și simbolurile islamice recunosc antisemitismul și anticreștinismul lor”.

Documentul Intcen mai afirmă că Gülen este liderul unei structuri „mondiale” cu sucursale în sute de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa și Asia și că „ordinele” sale sunt puse în aplicare de către „imami speciali” și de „fideli” care au infiltrat structurile statelor.

Documentul secret afirmă că cei mai buni dintre discipoli participă la lecții speciale, în locuri numite „Case ale Luminii”, „seara, în grupuri mici, în apartamente necontrolate de stat”.