Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum puteţi beneficia de analize cu PET/CT-ul
Cum puteţi beneficia de analize cu PET/CT-ul

Cum puteţi beneficia de analize cu PET/CT-ul

Pacienţii care vor investigaţii gratuite cu cel mai performant aparat de depistare a cancerului trebuie să primească avizul unei comisii a CNAS.

Pentru acest an, Ministerul Sănătăţii a aprobat fonduri ca 2.500 de români să facă analize gratuite cu PET/CT-ul, cel mai performant aparat de depistare şi urmărire a tumorilor canceroase.

Dosarele celor care vor să nu plătească analiza vor fi aprobate de comisii de experţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În România există două astfel de aparate, unul la Bucureşti, la clinica Euromedic Fundeni, iar celălalt la Oradea, la Centrul de Diagnostic Pozitron- Diagnosztika PET/CT.

Investigaţiile PET/CT sunt decontate de asigurări numai pentru anumite boli. Cei care nu se încadrează în acest program au de plătit în jur de 5.000 de lei.

Investigaţia durează cel mult o jumătate de oră

PET/CT-ul este un aparat de ultimă generaţie folosit pentru depistarea precoce a cancerului.

„Înainte de examinarea propriuzisă cu aparatul, pacientului i se injectează glucoză radioactivă, substanţă de urmărire a tumorii. Abia după o oră de la administrarea substanţei pacientul va fi supus unei scanări cu aparatul PET/CT. Datorită substanţei injectate sunt localizate celulele canceroase care consumă cantităţi mari de glucoză”, explică Lidia Kajanto, director general la clinica Euromedic Fundeni.

Procedura poate dura între 20 şi 30 de minute, examinarea fiind diferită pentru fiecare pacient în parte. Investigaţia PET/CT se efectuează numai la recomandarea medicului.

Acest tip de analiză se face pentru afecţiuni neoplazice şi nu pentru boli cardiovasculare sau neurologice, existând şi tumori care nu pot fi depistate (tumori cerebrale, renale, neuroendocrine, de prostată sau carcinom bronhoalveolar).

Dosarele se depun până pe data de 3 a fiecărei luni

Cei care vor să beneficieze gratuit de analiză trebuie să depună un dosar la sediul casei de asigurări de care apaţin, unde va fi evaluat de o comisie de experţi.

Acest dosar trebuie să conţină referatul de justificare (în original) completat de medicul curant oncolog sau hematolog şi avizat de coordonatorul de program de la nivelul spitalului, copia actului de identitate, consimţământul pacientului, investigaţiile care susţin diagnosticul şi evoluţia bolii, precum şi rezultatul examinării anterioare, dacă este cazul.

Dosarele se depun până pe data de 3 a fiecărei luni, urmând să fie transmise la CNAS în prima săptămână a fiecărei luni.

Cei care nu îşi pot face această investigaţie gratuit trebuie să plătească 5.100 de lei la Bucureşti şi 4.500 de lei la Oradea.

LISTĂ

Bolile pentru care se fac decontări

Lista afecţiunilor care beneficiază de decontarea analizelor PET/CT în sistemul asigurărilor de sănătate e următoarea:

  • neoplazii ale capului şi gâtului, cu excepţia tumorilor cerebrale şi tiroidiene;
  • cancerul pulmonar;
  • cancerul colorectal metastatic cu indicaţie chirurgicală;
  • cancerul mamar şi de col uterin tratate cu medicamente oncologice aprobate de comisiile CNAS;
  • Limfoame;

Indicaţii pediatrice: limfoame, sarcoame şi tumori de părţi moi, neuroblastom.