Cum putem folosi viitorul pentru a îmbunătăți deciziile de astăzi? Recomandările Dianei Stafie, foresight. Video
- Livia Bardas
- 28 ianuarie 2025, 20:32

Pe data de 28 ianuarie a avut loc o nouă ediție a podcastului „Esențial”, difuzat pe canalul de YouTube „HAI România”. Emisiunea a fost moderată de către Sorin Andreiana, redactor-șef al Revistei Capital, iar invitatul zilei a fost Diana Stafie, foresight și fondator Future Station.
Discuția a atins diverse subiecte, toate concentrându-se asupra studiului viitorului. Diana Stafie a oferit detalii importante despre acest domeniu în care activează de foarte mult timp.
Modul prin care viitorul este studiat
Întrebată despre modul cum este studiat viitorul, Diana Stafie a oferit un răspuns detaliat: „Este foarte bună paralela. Despre trecut avem date, despre viitor nu avem. Și atunci, nu se studiază sigur prin a-l prezice. Aș pleca de la premisa că pot fi multe viitoruri. Imaginează-ți că trebuie să mergem într-o expediție pe un munte pe care nu-l cunoaștem.
Începem așa, cu niște chestii standard: să vedem cum va fi vremea, de ce echipament avem nevoie, hai să stăm de vorbă cu alți oameni care au mai fost. Acesta este cumva și primul nostru nivel, hai să vedem care sunt semnalele de schimbare, care sunt tendințele relevante pentru viitorul industriei tale sau domeniului tău. După ce am stabilit cumva bucata aceasta de schimbare, și aici este foarte important să nu se uităm doar în domeniul respectiv, ci și în alte industrii și domenii. De cele mai multe ori, inovația vine dintr-un alt domeniu.
După ce am terminat primul pas, este momentul la care trecem la a ne imagina diferite viitoruri. Imaginația are un rol foarte important și ne gândim la diferite scenarii: unele care ne plac, altele poate că nu.”
Incertitudinea, un subiect complex
În cadrul podcastului, Diana Stafie a abordat subiectul complex al incertitudinii, explicând de ce evită eticheta de futurolog. „Nu aș vrea să intru în acest debate, de ce nu-mi pun eu eticheta de futurolog. Eu cred ca este foarte greu să știm cum arată 2026, d-apoi 2030. Și aș sta puțin mai departe de tot ce înseamnă zona aceasta de predicții și de certitudine.
Noi ca oameni avem nevoie de certitudine. Adică, cred că preferăm uneori să ne dea cineva un răspuns, chiar dacă știm că nu e bun, dar măcar ne-a zis ceva. Ei bine, eu ce recomand este să devenim cât mai confortabili cu incertitudinea. Este ca un exercițiu, ca un mușchi. Și noi avem această capacitate de a ne gândi la viitor și de a folosi viitorul în decizii. Și când zic să folosim viitorul, nu înseamnă să trăim în viitor. Ba din contră, trebuie să folosim viitorul să ne formeze procesul decizional de astăzi.”
Ediția integrală a podcastului „Esențial” poate fi urmărită AICI.